Annons

Annons

Annons

Örebro län

Debatt
FI: Prioritera feministisk snöröjning i vinter

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En snöröjning som prioriterar gång- och cykelvägar till stora arbetsplatser och skolor är en mer jämställd snöröjning som gynnar alla oavsett kön och framförallt de familjer och barn som inte har möjlighet att välja bilen på grund av exempelvis ekonomiska förutsättningar.

Annons

Året börjar gå mot sitt slut, vintersäsongen är snart här och då med säkerhet både snö och slask. Feministiskt initiativ vill uppmana alla kommuner i Örebro län att prioritera en feministisk, eller för tydlighetens skull: jämställd snöröjning i vinter.

För ett antal år sedan kom Karlskoga kommun fram till att det fanns andra sätt att snöröja än så som alltid gjorts. Tidigare prioriterades stora bilvägar och stora arbetsplatser där det mest jobbade män, på bekostnad av gångvägar. Detta trots att forskning visar att det både är svårare att ta sig fram till fots i tio centimeter snö och att det är tre gånger så vanligt att drabbas av olycka som gångare jämfört med att sitta i bil vid halt och snöigt väder.

Forskning visar också att det är vanligare att män kör bil oftare än kvinnor som oftare går, cyklar och åker med kollektivtrafiken. Att snöröja ”som vi alltid gjort” får därför olika konsekvenser för olika samhällsgrupper och blir i förlängningen inte jämställd.

Annons

En del tyckte att det var fantastiskt att kunna få en trygg och säker resa med barnen till och från förskolan och skolan. Andra tyckte att det var PK-trams som inte var värt vatten.

Annons

Karlskoga kommun valde att prioritera om sin snöröjning till att först snöröja gång- och cykelvägar, vägar till och från förskolor och skolor samt till alla större arbetsplatser och då inte bara till de manligt dominerade utan också till och från lasarettet och vårdcentralerna som generellt sett oftast är kvinnligt dominerade arbetsplatser. Resultatet blev en mer jämställd snöröjning som gynnade alla oavsett kön och framförallt de familjer och barn som inte har möjlighet att välja bilen på grund av exempelvis ekonomiska förutsättningar. För några av tidningens läsare skulle det här inte inverka så mycket i vardagslivet, men för flera av oss skulle det göra stor skillnad och underlätta mycket.

Den jämställda, eller feministiska, snöröjningen ledde alltså till att Karlskoga kommun blev mer tillgänglig, för alla – ändå fick den stor medial uppmärksamhet med både ris och ros. En del tyckte att det var fantastiskt att kunna få en trygg och säker resa med barnen till och från förskolan och skolan. Andra tyckte att det var PK-trams som inte var värt vatten.

Men förändringen fick ringar på vattnet och i dag är det fler kommuner än den i Karlskoga som tillämpar varianter på samma snöröjningsmetod. Kanske är det flera här i närområdet som redan övervägt det? Vi i Feministiskt Initiativ tycker att en mer jämställd och feministisk snöröjning är ett mycket bra initiativ och vi uppmanar därför samtliga kommuner i Örebro län att prioritera en mer jämställd snöröjning under den kommande vintern.

Kärlek i det vackra vintervädret,

Fredrika Nordling

ordförande för F!T, Feministiskt Initiativ Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan