Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Ooops Viktor Orbans Ungern kanske skulle vilja ha lite invandring

Ungerska företag skriker efter arbetskraft. Men premiärminister Viktor Orban vill inte ha någon invandring. Vad göra? Jo, lagstifta om 400 timmars övertidsarbete – med tillägget att den anställde kan få vänta i tre år på att få sin övertidsersättning.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Protester i Ungern mot Viktor Orbans "slavlag". Industriföretag i Ungern skriker efter arbetskraft.

Bild: TT

Annons

"Önskar kanske en liten del av Orban att han hade släppt in några flyktingar", skriver EU-experten Ylva Nilsson i bloggen "Om Europa".

När Viktor Orban själv blev premiärminister utvecklades han till en pragmatisk maktpolitiker. Vad som helst är okej för att behålla makten.

Lagen om övertidsarbete har lett till att människor demonstrerar på gatorna i Budapest. Den har fått beteckningen "slavlagen". Den ungerska regimen gör som den brukar när någon har en annan uppfattning: Den skyller demonstrationerna på George Soros, den ungerskfödde finansmannen som under årtionden skänkt bort en stor del av sina pengar för att stödja uppbyggnaden av demokrati i Öst- och Centraleuropa. 1989 kunde till exempel en student vid namn Viktor Orban plugga i Storbritannien, tack vare pengar från George Soros. Då var Orban en uppkäftig ungdomspolitiker med marknadsliberala värderingar.

Annons

Annons

När Viktor Orban själv blev premiärminister utvecklades han till en pragmatisk maktpolitiker. Vad som helst är okej för att behålla makten. Han har lyckats värva röster på att framställa sig själv som den enda garanten mot hotet från invandrare. Det har han kombinerat med vallagar som ger hans eget parti två tredjedels majoritet i parlamentet, fast andelen röster var 49 procent.

Han är kompis med Viktor Orban och fick således åka i ungersk diplomatbil genom flera länder för att undvika att gripas.

Så medan Ungern är ett av de länder i EU som satsar minst på sjukvård och uppvisar bland de högsta talen för dödlighet inom sjukvården, så pratar Viktor Orban om hotet från den invandring som i Ungern är så gott som noll.

Fast ingen regel utan undantag. Makedoniens förre premiärminister, Nikola Gruevski, fick politisk asyl i Ungern. Han har dömts till två års fängelse i sitt hemland för korruption. Han hade bland annat fixat till sig en Mercedes som var värd drygt sex miljoner kronor, på de makedonska skattebetalarnas bekostnad. Han är kompis med Viktor Orban och fick således åka i ungersk diplomatbil genom flera länder för att undvika att gripas.

Men det går ju inte att först gnälla om invandring och sedan börja släppa in invandrare. Alltså blir det en övertidslag i stället.

Annons

93 procent av industriföretagen i Ungern säger att deras resultat under fjärde kvartalet förra året försämrades på grund av brist på arbetskraft. Det skulle kunna lösas med mer invandring. Men det går ju inte att först gnälla om invandring och sedan börja släppa in invandrare. Alltså blir det en övertidslag i stället.

Annons

I Polen är det "bara" 51 procent av industriföretagen som säger att deras resultat försämrats på grund av brist på arbetskraft. Polen har tagit emot miljontals arbetare från Ukraina. Fast de tenderar att åka vidare till högre löner i Tyskland och andra länder i Västeuropa. Beräkningar visar att Polen skulle kunna tappa 1,6 procent av BNP enbart på grund av förlusten av ukrainare som åker vidare. Då kan till och med ett högernationalistiskt parti prata om behovet av samordning av Europas migrationspolitik. Visserligen innebär inte det ett ja till flyktingar. Men det krävs ingen större insikt i europeisk politik för att förstå vad länder som Tyskland och Sverige skulle svara på en sådan förfrågan: "Visst ska vi samordna migrationspolitiken. Hela migrationspolitiken!"

Men de enkla lösningarna är sällan hållbara. Förr eller senare krockar de med verkligheten.

Polen förbereder sig nu på att ta emot migranter från länder som Vietnam och Filippinerna för att fylla gapet efter ukrainare som reser vidare.

Högerpopulismen förespråkar enkla lösningar på svåra problem. Men de enkla lösningarna är sällan hållbara. Förr eller senare krockar de med verkligheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan