Annons

Annons

Annons

Svarta guldet - musik på vinyl

Svarta guldet – ny artikelserie i NA: ”Vad är det som ger vinylen ny livskraft?”

I dag startar NA:s nya artikelserie om musik på vinyler. Läs mer i den här krönikan av Carina Tenor, kultur- och nöjesreporter på NA.

Text

Inbäddat innehåll

Klicka ovan för att höra några av skribentens vinyler - från ABBA till Euphoria (Örebrobandet alltså).

Tänk när cd-skivan kom. Äntligen slapp man försöka pricka rätt med nålen mellan spåren för att höra en viss låt. För att inte tala om hur smidigt det var med en ipod i spåret. Och nu med internet – att kunna strömma all världens musik, precis när andan faller på.

Ändå behöll jag av någon anledning de flesta av mina vinyler, från singlarna i den praktiska spisarboxen till något sista inköp i början på 90-talet.

Annons

Annons

Att gamla medieformer inte dör ut helt trots nya utmanare, det har historien visat. Tv:n slog inte ut radion, videofilmerna inte biograferna. Men vad ska vi säga om uppsvinget för vinylspelaren de senaste åren?

I den här artikelserien ska vi försöka belysa just vinylens livskraft ur olika aspekter, från samlande till nyutgivning och inom olika musikgenrer. Vi tar också gärna emot ditt bästa vinylminne, mejla carina.tenor @na.se.

Artikelseriens namn "Svarta guldet" är inspirerat från en klubb som startade i Örebro för några år sedan, där folk träffades och spelade vinylskivor ihop. Den är vilande just nu - men här kommer tips om andra aktuella arrangemang i vinylens spår:

Klubb Skattkistan på Wobbler. Här spelas enbart vinyl, och fokus är musik från 50 & 60-talet. Genrer är främst reggae, r&b och soul klubb, men också jazz, latin, cumbia, afrobeat och annat från förr.

► 2 februari: Soulsting med Gördis på Kulturhuset. Göran "Gördis" Henriksson dj:ar, plus att Norrköpingsbandet Northern UpBeat spelar live. (INSTÄLLT)

Annons

Annons

► 6 februari: Knaster på Stå. Premiär för nytt inslag med en back skivor, två vinylspelare och tre entusiaster – Niclas Jonsson, Arne Holmberg och L-G Rosén. De vill påminna om varför musik är viktigt och att vinyl är på riktigt.

► 28 april: Örebro skivmässa, Globen, Brunnsparken. 20 utställare från hela Sverige säljer skivor. Arrangeras av Föreningen Folkets Park Örebro tillsammans med Norra Skånes skivmarknad.

TIPS: Öppna artikeln i NA:s app - då kan du klicka i att du vill följa artikelserien för att inte missa någon del.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan