Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Ägarbytet tryggar den lokala journalistiken: ”Nu öppnas enorma möjligheter för NA”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

 Nyheten att Bonnier News och norska Amedia köper Mittmedia, där NA ingår, är betydelsefull ur många perspektiv. Lokalt innebär ägarbytet att den lokala journalistiken i Örebro län är tryggad för en lång tid framöver. Ekonomiskt stabila ägare med långsiktigt perspektiv grundar för att värna fri och oberoende journalistik. Bonniers företrädare är noga med att framhålla att de inte planerar för kvartal utan för generationer.

NA firade förra året 175 år som nyhetsförmedlare i länet. Om den här affären godkänns av Konkurrensverket kommer NA fortsätta att publicera nyheter både som tidning och i digitala kanaler i alla kommuner under lång tid framåt. Därför är nyheten om ägarbytet så viktig. Inte minst ut demokratisk synvinkel.

Annons

Annons

Bonnier News har 3 400 anställda varav 1 400 journalister. Företaget har flaggskepp som Expressen, Dagens Industri och Dagens Nyheter men äger också lokala tidningar som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Utöver detta finns mängder med tidskrifter och magasin. Amedia driver 73 tidningar i Norge och är mycket framgångsrika. Mittmedia har 28 tidningar och 19 nyhetssajter och blir den största enheten i Bonnier News. Med köpet blir Bonnier News Sveriges i särklass största mediekoncern.

Det här rimmar bra med våra mål

Självklart öppnas enorma möjligheter för NA att ingå i en så stor koncern. Men det som värmer extra är den värdegrund den nya ägaren baserar sin verksamhet på. Bonnier tror på ett öppet pluralistiskt samtal som grund för demokratin. Företaget tror också på kraften hos den enskilda människan och vill genom journalistik, berättelser och kunskap stärka individers möjlighet att påverka och förändra. Det här rimmar bra med våra mål att genom vår journalistik bidra till att Örebro och länet blir en bättre plats att leva och bo i. Det gör vi genom att lyfta det som är bra i samhället och genom att avslöja det som inte fungerar.

”Journalistik som får saker att hända”.

Det finns många exempel på publiceringar där vi synar, avslöjar och faktiskt får till en förändring. Nyligen berättade vi om ensamkommande ungdomar som går ut gymnasiet på dagarna och sover utomhus på nätterna. När det kommunala bostadsbolaget Öbos ledning läste artiklarna bestämde de sig för att upplåta 20 lägenheter åt ungdomarna.  Här gjorde NA skillnad direkt. Men vi har de senaste veckorna även avslöjat hur ungdomar köper svartsprit i Örebro, om skandalen i Sydnärke där barn har varit avstängda från skolan i månader och om familjen i Fellingsbro vars apatiska barn har sovit i månader men som nyligen fick besked att de slipper utvisas ut Sverige. Vi har avslöjat omfattande arbetsmiljöproblem inom bostadsbolaget i Hallsberg och vi har granskat dödskjutningarna i Vivalla i somras. Men vi har också berättat om nya företag som etablerar sig i Örebro och om fantastiska historier i vardagen. Om människors relationer, om livet.

Bra journalistik helt enkelt. Eller som en läsare uttryckte det: ”Journalistik som får saker att hända”.

 

 

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan