Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Ibland blir det fel och då möts vi av en läsarstorm: ”Serier och korsord engagerar mest”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Vad engagerar mest i tidningen? Våra granskningar och avslöjande? Eller stora nyhetshändelser? Visst lockar det till läsning men det finns andra saker som också får läsarna att reagera. Det är när det inte stämmer på seriesidan, i börstabellen eller korsordet. Tv-tablån genererar rätt mycket reaktioner den också när tv-bolagen ändrat i sista stund och när det aviseras fel tv-program på klockslaget. Då går telefonen varm på redaktionen och mejlen strömmar in till ansvarig utgivare. Det är då vi brukar tala om läsarstorm. Det är nämligen det vi kallar servicematerial som ofta engagerar läsarna mest. Det visar också vikten av att vi har detta material varje dag i papperstidningen och i e-tidningen.

Annons

Många blev besvikna när de skulle läsa tidningen eller e-tidningen vid frukostbordet för några veckor sedan. Seriesidan var sig inte lik. Den mänskliga faktorn, jag tänker inte skylla på något annat, hade gjort att de vanliga serierna Biller, Zits, Hälge och Carpe Diem var utbytta. Plötsligt fick våra läsare mötas av Nemi, Bästis och Medelålders Plus. Som tur är hade kungen av serier ändå slunkit med på sidan – Hälge. Hade den uteblivit vet jag inte vad som hade hänt. För är det något man inte tar bort i tidningen så är det Hälge. Den populäraste serien av alla.

Annons

Ibland kliar vi oss i huvudet och förstår inte själva hur vi egentligen får till det.

Ibland blir det fel och det beklagar vi. Tidningsproduktion är komplicerat och det är många tidningar i luften samtidigt som ska produceras. Varje vecka gör NA upp till 500 sidor fyllda med nyheter, reportage, korsord, serier, sport och kultur. Året runt. Lägg till att vi publicerar oss på na.se dygnet runt. Vi gör e-tidningar på alla röda dagar när papperstidningen inte delas ut och dessutom ger vi ut två editioner av tidningen – en Sydnärkedel och en del för Bergslagen. Det är mycket att hålla reda på. Ibland kliar vi oss i huvudet och förstår inte själva hur vi egentligen får till det. För det är ingen lätt logistik även om vi numera har mycket teknik som stöd.

Det är ibland också lätt att glömma bort att vi varje dag har en publik på 104 000 personer som läser papperstidningen. Det är extremt många och ingen annan i Örebro län når så många människor en och samma dag. Därför är vi inte förvånade över genomslaget. Att många ringer till oss och undrar var just deras favoritserie har tagit vägen.

Annons

Vi hade inte bara förstört deras helg. Vi hade förstört en lång livsrutin.  

Det som ändå slår allt är Melodikrysset. En musikalisk institution i Sveriges radio som är kraftfullt förenad med dagstidningen. På min förra arbetsplats missade vi Melodikrysset en helg och det blev den största läsarstorm jag varit med om. En kvinna ringde och berättade att hon löst Melodikrysset tillsammans med sin dotter sedan kryssets begynnelse. Vi hade inte bara förstört deras helg. Vi hade brutit en lång livsrutin.  Som sagt. Servicematerialet i tidningen engagerar.

Till toppen av sidan