Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Debatt
Byggnads: Regeringens gröna skatteväxling måste bli röd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven är två centrala socialdemokratiska politiker i Sveriges regering.

Annons

Priset för att förhindra en renodlad högerregering har varit högt. Januariavtalet mellan S, C, L och MP är en stor besvikelse för alla som vill ha en mer rättvis skattepolitik och se ett mer jämlikt Sverige.

Uppgörelsen innehåller stora skattesänkningar för höginkomsttagare. Sveriges arbetare får dock nöja sig med ord i regeringsförklaringen om att klyftor ska minskas medan konkreta reformer lyser med sin frånvaro.

Att Sverige nu har en Socialdemokratiskt ledd regering innebär inte att Byggnads kommer sitta still i båten. Vi kommer inte att vara tysta bara för att Stefan Löfven är statsminister. Vi ska driva på politiken i medlemmarnas intresse under hela mandatperioden.

Antingen så låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för notan. Eller så gör vi omställningen rättvis och schysst, där de som tjänar mest och också orsakar mest klimatutsläpp får betala.

Annons

Annons

Den gröna skatteväxlingen som finns i Januariavtalet är ett exempel vi vill lyfta. I dokumentet som partierna är överens om står det att skatt på arbete och företagande ska minska medan miljöskatterna ska öka. Inga detaljer ges men skatteväxlingen handlar om hela 15 miljarder. Vi vill att den gröna skatteväxlingen blir röd.

Klimatomställningen är nödvändig, det vet vi alla, men det finns olika vägar att gå och här måste regeringen välja rätt. Antingen så låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för notan.

Eller så gör vi omställningen rättvis och schysst, där de som tjänar mest och också orsakar mest klimatutsläpp får betala.

En orättvis klimatpolitik som saknar folkligt stöd och ökar klyftor mellan stad och land är dömd att misslyckas.

För oss i Byggnads är valet givet.

En orättvis klimatpolitik som saknar folkligt stöd och ökar klyftor mellan stad och land är dömd att misslyckas. Resultatet blir slitningar i samhället och bakslag för den nödvändiga förändringen. Vi har sett detta runtom i världen, inte minst nu senast med gula västarna i Frankrike. Sån kortsiktig politik hjälper varken klimatet eller oss arbetare.

Istället för att riskera att Sverige blir bakåtsträvare bör vi bli ett föregångsland för rättvis klimatomställning. För att det ska bli så behöver skatteväxlingen på 15 miljarder leda till både minskade utsläpp och ökad jämlikhet. Sverige blir mer rättvist om skattelättnader för arbetare med vanlig plånbok växlas mot miljöskatter för de som redan har mycket.

Annons

Annons

När Socialdemokraterna nu ska regera igen gäller det att de gör verklighet av orden om minskade klyftor. För oss byggnadsarbetare är det en klen tröst att politiken hade blivit ännu värre om vi fått en högerregering. Vi kräver mer. Det behövs konkreta reformer för jämlikhet, för att minska klyftan mellan stad och land och för klimatomställning. Det är fullt möjligt, men då måste den gröna skatteväxlingen bli röd.

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Kenneth Svärd

ordförande Byggnads Örebro-Värmland

Annons

Annons

Till toppen av sidan