Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Mars månad har utvecklats till en stadskamp mellan Örebro och Linköping: ”Med lite tur har Örebro både en Mellovinnare och ett slutspelslag”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Början av mars utvecklar sig till en stadskamp mellan  Örebro och Linköping. Anna Bergendahl, läkarstudent i Örebro, är en av favoriterna i Melodifestivalens final  precis som det unga stjärnskottet Bishara från Linköping. Båda tippas vara med i slutstriden om vem som ska få representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Israel senare i vår. Men det är inte bara i Mellofinalen det är stadskamp. Parallellt pågår ett slag på isen mellan Örebro och Linköping om vem som ska knipa den sista slutspelsplatsen i kampen om SM-guldet i hockey.

Foto: Per Olert/Bildbyrån, Robban Andersson, NA

Annons

Jag är uppväxt i Linköping och har bott där i många år. Nu bor jag i Örebro också och när det det blir en sådan här kamp mellan städerna orsakar det givetvis vissa bekymmer. Jag får ofta frågan vilket lag jag håller på i hockey. Vilket lag jag egentligen håller på. Det mest diplomatiska svaret är väl att jag önskar båda lagen framgång. Det går faktiskt att ha mer än ett favoritlag i en sport. Och om båda lagen möts. Ja, då får jag summera matchen med att bästa laget vann.

Annons

Många har pratat om att de har slutat titta. Ändå har alla synpunkter på låtarna.

Melodifestivalen engagerar som vanligt på alla möjliga sätt. Det har varit mycket snack om hur dålig årets upplaga är. Många har pratat om att de har slutat titta. Ändå har alla synpunkter på låtarna. Jag vet inte hur det fungerar rent praktiskt att inte titta men ändå ha järnkoll på låtar, klädsel och framträdande men det är så det brukar vara. Det som från början var ett uselt startfält har nu de senaste dagarna förvandlats till ”den starkaste finalen på många år”. Direkt citerat från en expert i radion.

Anna Bergendahl vann Melodifestivalen 2010 men misslyckades att ta Sverige till final. Det är hon ensam om och det var nog därför hon inte gick direkt till final utan fick ta genvägen via andra chansen. Nu är hon favorit tillsammans med John Lundvik, 16-åriga Bishara från Linköping samt Hanna Ferm och Liamoo. Deras fyra låtar är de mest nedladdade på Spotify av alla finalister. Och Anna Bergendahls låt har fler nedladdningar än Bisharas när jag skriver denna krönika. Så där är det Örebro-Linköping 1-0. Extra roligt att Anna Bergendahl, hur det än går i finalen, blir gästartist på NA:s Önskekonsert i stadsparken den 17 augusti där hon kommer att framträda med Svenska kammarorkestern. Förra året kom 6000. Hur många kommer det i år?

Annons

Annons

Det blir med andra ord en stadskamp in till den sista perioden.

I ishockeyns finrum SHL pågår en intensiv kamp om slutspelsplatserna. Örebro och Linköping har båda lika många poäng och har gjort lika många mål efter 49 omgångar. Linköping ligger före i tabellen för att ha släppt in färre mål. Tre omgångar återstår och det saknas i nuläget bara tre poäng för lagen för att hamna på slutspelsplats. Det blir med andra ord en stadskamp in till den sista perioden i den sista matchen. Örebro har dock en fördel. Laget har gjort det mesta rätt senaste tiden medan Linköpings trend är den omvända.

Det kan bli en extra rolig vår i Örebro. Med lite tur och stolpe in så har staden både en Mellovinnare och ett slutspelslag att följa.

 

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan