Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro City

Örebrokonstnärens målningar visar hur grönskan försvunnit från innerstan – minns ni Harry Thomander?

Mellan 40- och fram till 70-talets slut var Harry Thomander en flitig Örebrokonstnär som framför allt målade stadsmiljön – från Kilsbergen ner till Skebäck.

– Karaktäriserande för hans målningar är kombinationen träd, byggnader och vatten, säger författaren Clas Thor som både förbereder en utställning och skriver en bok om hans konstnärskap.

Förutom förändringarna i stadsbilden förändrades också Thomanders stil över åren. – Han var som bäst på 50- och 60-talet. Han är lite mer allvarsam då, hade en fyllighet i sitt måleri och utforskade färgerna. Efterhand är det måleri som försörjning som tar över, han målar snabbare och förenklar sina motiv, säger Clas Thor som har en ambition att lyfta fram Örebromåleriet. Foto: NA arkiv / Clas Thor fotat av en Thomandermålning

Annons

I flera år har Clas Thor köpt på sig Harry Thomander-målningar, vilket resulterat i en samling om ett 70-tal tavlor. Nu har han påbörjat ett projekt som ska resultera i dels en utställning i Wadköping galleri senhösten 2019. Dels en bok om Thomander och hans konstnärskap.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan