Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Sveriges populäraste monopol ska fortsätta sälja sprit

Vinstintresse är ofta bra. Men när det gäller försäljning av alkohol ska Systembolagets monopol försvaras.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Annons

En ekonom vid Expertgruppen för offentlig ekonomi har granskat svensk alkoholpolitik. Hans slutsats är att Systembolaget borde avskaffas.

Drivkraften att tjäna pengar kan tjäna samhället väl. Vi fick mobiltelefoner som kunde bäras i handen i stället för att släpas. Vi fick nya tjänster på nätet. När medvetenheten om klimatet breder ut sig så utvecklas även nya och mer miljövänliga produkter.

Annons

78 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Systembolaget.

Men det statliga monopolet för alkoholförsäljning ska försvaras. Systembolaget toppar den så kallade förtroendebarometern. 78 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Systembolaget. En nästan lika stor andel svarar till TNS Sifo att de vill ha kvar Systembolagets försäljningsmonopol.

Annons

När du går till Systembolagets butik har monopolet två uppgifter. Den ena att ge dig service, när du vill köpa öl, vin eller sprit. Den andra är att se till att minderåriga eller berusade personer inte får köpa alkohol.

Kommer vinförsäljaren att hålla på en 20-årsgräns. Eller kommer han eller hon att backa när 17-åringen försäkrar att vinet är till mamma och pappa?

Genom åren har det gjorts en rad tester av hur privata butiker klarar kontrollen att den som köper folköl är över 18 år. Det går inte så bra, för att uttrycka sig milt. Kommer vinförsäljaren att hålla på en 20-årsgräns. Eller kommer han eller hon att backa när 17-åringen försäkrar att vinet är till mamma och pappa?

Alkoholpolitik handlar även om att den största försäljaren av alkoholdrycker har ett intresse att begränsa konsumtionen. Låt oss anta att vi avskaffar Systembolaget monopol. Då kommer det att uppstå ett nytt särintresse som kommer att bombardera de folkvalda med krav på lägre alkoholskatter och mer släpphänta regler. Detta är en av de aspekter som ekonomen vid ESO har bortsett ifrån.

Annons

Det förtjänar att påpekas att det står i EU:s fördrag att alla åtgärder som EU vidtar ska ta hänsyn till folkhälsan.

Vi bör snarare gå åt andra hållet: Ta strid för att EU höjer minimiskatter på alkoholdrycker eller tillåter enskilda medlemsländer att ha mer strikta införselregler. På det sättet kan Systembolagets effektivitet öka, även enligt de resonemang som för i ESO-rapporten. Det förtjänar att påpekas att det står i EU:s fördrag att alla åtgärder som EU vidtar ska ta hänsyn till folkhälsan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan