Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sparkrav: 102 miljoner

Debatt
Örebropartiet: Stoppa pengaflöde till onödiga projekt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Örebropartiets Markus Allard skriver om partiets idéer för en budget i balans. Där pengaflödet till onödiga projekt stoppas till förmån för kommunens kärnverksamhet. Bilden är ett montage.

Annons

Styret åsidosätter kärnverksamheten för att istället hänge sig åt det de tycker är roligare, nämligen jippon och uppförandet av skrytbyggen såsom skridskotorg, plåtäpplen och kulturkvarter. Det mesta finansieras genom lånade pengar vilket bidragit till att vi nu har en av Sveriges värsta kommunskulder på över 15 miljarder, en skuld man planerar att utöka till 23 miljarder fram till 2022.

När vi varnat för detta har vi avfärdats som skrikiga populister som sprider dålig stämning.

Nu fattas 70 miljoner inom programområde barn och utbildning.

Eftersom man byggt för dyrt har också hyrorna ökat därefter.

Skolan är inte förskonad från ansvariga politikers fetisch för att uppföra fallosprojekt. Man har, trots varningar från förvaltningen, valt att bygga alldeles för dyra skolor. Det ska vara flashigt och supermodernt, stora ytor, högt i tak och ska man hantera mobbning ska det helst göras genom att man bygger ”mobbningsfria” zoner snarare än att man ändrar beteendet i sig.

Annons

Annons

Eftersom man byggt för dyrt har också hyrorna ökat därefter. Hyreskostnaderna dras i sin tur på samma driftbudget som skolans personalkostnader, med andra ord måste man antingen avskeda lärare eller tillföra mer skattepengar – vilket då innebär att man måste skära ner på andra områden.

Styret vill nu bland annat kapa 5 miljoner från social välfärd, ett programområde som också dras med liknande problem. Det hela blir en nedåtgående spiral och är ohållbart i längden. Mitt i detta har vi dessutom den svenska migrationspolitiken att hantera.

Det går att hantera skulden, värna kärnverksamheten och ändå få budgeten i balans – om vi väljer bort det onödiga.

Vårt förslag till ombudgetering till BoU är att 25 miljoner dras av kommunresultatetskravet, 15 miljoner från kvarvarande AFA-medel, 9 miljoner från kommunstyrelseförvaltningen, 5 miljoner från Open Art, 4 miljoner från Vuxam, 1,2 miljoner från sänkta direktörslöner och 7,8 miljoner från sänkta kommunalrådsarvoden och de effekter det medför för nämnd- och styrelsearvoden from april. Vi tycker också at t kommundirektören bör utreda interna hyressänkningar för 8 miljoner. Sammanlagt föreslår vi att 75 miljoner tillfaller BoU.

Vidare har vi motionerat om att stoppa den (minst) 600 miljoner dyra byggnationen av Kulturkvarteteret, som finansieras genom lån. Om vi stoppar byggnationen kan vi skona örebroarna från utökade skulder på cirka 400 miljoner samt den årliga driftskostnaden på 35 miljoner. Marken bör istället användas till något som genererar intäkter till kommunen.

Det går att hantera skulden, värna kärnverksamheten och ändå få budgeten i balans – om vi väljer bort det onödiga.

Markus Allard

Örebropartiet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy