Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: När "hyggliga" människor hatar, så hotas demokratin

En tråd på nätet kan vara väl så effektiv för att tysta motståndare som att slå ner folk på gatan. Och en 77-årig dam kan delta.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

I hat-trådarna på nätet deltar även "hyggliga" människor.

Bild: Pär Thorsén

Annons

Då och då dyker de upp – nazister som slåss och hotar sin omgivning. Det finns även grupper på vänsterkanten som kallar sig "antifascister" och som också kan tänka sig slagsmål som politiskt redskap.

Men slagsmål behövs inte längre för att tysta motståndare.

Det är svårt att tolka det som något annat än en direkt uppmaning till massmord!

Annons

SSU i Hylte publicerade en bild på sin nya styrelse. Några av ledamöterna var mörkhyade. Det blev en hatstorm på nätet som var så intensiv att bilden senare plockades bort. Någon skrev "var är Breivik?". Det är svårt att tolka det som något annat än en direkt uppmaning till massmord!

Annons

Aftonbladet ringde upp några av dem som skrivit hatkommentarer. Det var, av allt att döma, rätt vanliga människor. Till exempel var det en 77-årig dam som hade skrivit "ut ut ut där ni hör hemma". Till Aftonbladet säger hon att "det är så många som är negativa, det blir gärna att man blir negativ själv". Alltså när andra blir negativa så hänger hon på. Det är en rätt realistisk beskrivning av hur det går till.

En 76-åring säger till Aftonbladet att "Löfven är den största förrädaren vi har haft i riksdagen".

Exemplet SSU i Hylte visar att du kan komma ganska långt genom att organisera en hatstorm på nätet.

Nazister dyker ibland fortfarande upp och hotar sin omgivning, rent fysiskt. Men du behöver inte längre fysiskt attackera dina motståndare. Exemplet SSU i Hylte visar att du kan komma ganska långt genom att organisera en hatstorm på nätet.

Att gå med i en SSU-klubb eller en MUF-klubb kan vara ett sätt för en ung person att få sitt första förtroendeuppdrag någonsin. Det kan vara illa nog att det organiseras hatstormar mot riksdagsledamöter eller statsråd. Men när attackerna riktas mot unga personer som tar sina första trevande steg in i det politiska livet, så är det på allvar ett hot mot demokratin.

Annons

Hatstormar på nätet kan alltså vara ett väl så effektivt sätt att tysta politiska motståndare som att slåss på stan.

Annons

Och för att vara tydlig: Även om du går med i Sverigedemokraternas ungdomsförbund så ska du få verka utan att drabbas av hatstormar.

Hatstormar på nätet kan alltså vara ett väl så effektivt sätt att tysta politiska motståndare som att slåss på stan. Det är ett skrämmande perspektiv.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan