Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Anders Nilsson: Tack vare tips kunde NA avslöja brister inom skolan och vården: ”Allmänheten hölls utanför trots allvarliga konsekvenser”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Veronika Ljung-Nielsen

Annons

NA har de senaste veckorna avslöjat allvarliga brister i skolan och inom vården. Delar av Vivallaskolan fick stängas när lärarna sjukskrev sig. 80 elever skickades hem. På intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro har antalet platser minskats med en fjärdedel på grund av brist på specialsjuksköterskor. Patienter måste skjutsas till andra sjukhus, ibland 15 mil bort.

Det här är inga nyheter som Örebro kommun eller Region Örebro län själva gått ut och berättat för allmänheten. Det har inte skickats några pressmeddelande. Det har heller inte kallats till presskonferens. Detta trots att det finns fler som jobbar med kommunikation inom kommunen och regionen än vad det finns journalister i hela Örebro län. Men det som är särskilt anmärkningsvärt är att allmänheten hålls utanför trots att dessa två händelser får så allvarliga konsekvenser.

Annons

Annons

När det gäller rapporteringen kring Vivallaskolan valde vi att inte fokusera på själva stängningen av skolan utan istället syna vad problemen består av. Efter att vi publicerat den första artikeln så hörde flera anställda av sig till oss och några trädde fram och berättade om de arbetsförhållanden som råder på skolan. Situationen beskrevs som ohållbar. Lärare berättade om hur elever skallar varandra, om råa slagsmål och att de ofta blir kallade ”jävla lärare”. Artiklarna blev snabbt de mest lästa digitalt och fick en stor spridning på sociala medier. När vi skriver om skolan så engagerar det inte bara de som berörs – elever, föräldrar, mor- och farföräldrar och anställda inom skolan. Skolan och lärandet är något av det viktigaste vi har i samhället. Därför blir responsen så stor överlag  när det inte fungerar.

I förra veckan kunde NA avslöja nyheten att en fjärdedel av platserna stängts på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset. Då hade minskningen från åtta till sex platser redan varit verklighet i två veckor. Det är visserligen en tillfällig stängning av platserna men den gäller i över ett halvår – minst 30 veckor. Åtgärden får direkt konsekvenser genom att trycket ökar på avdelningen. På avdelningen vårdas de svårast sjuka patienterna. De som är svaga efter en operation eller efter en olycka. Patienter som kräver vård och personal omkring sig dygnet runt.

Annons

Annons

När ett så drastiskt beslut drabbar de svårast sjuka har allmänheten givetvis rätt att få veta det. 

Regionen, precis som kommunen, driver sin verksamhet med skattepengar. När ett så drastiskt beslut drabbar de svårast sjuka har allmänheten givetvis rätt att få veta det.  Även om sjukvårdsdirektören Lena Adolfsson beskriver stängningen med att det ”inte är något jätteallvarligt”. Ett uttalande som i sin tur fick personalen att reagera kraftigt. Det hela hade kunnat vara slut där om inte Adolfsson dessutom hävdade att hon aldrig uttalat sig på det viset. Hon menar i klarspråk att vår reporter felciterat henne vilket vi har kunnat bevisa att så inte är fallet.

Båda dessa nyheter kom till oss på NA via tips. Enligt svensk grundlag kan alla tipsa medier och förbli anonyma. Det kallas meddelarskydd. Tack vare tipsen kunde vi avslöja dessa nyheter så att allmänheten fick veta. Det är vi tacksamma för.

Tipsa NA dygnet runt!

► E-post: [email protected]

► SMS/MMS: 72023 (inled meddelandet med NA [mellanslag] )

Tipsa-tjänsten

Ring: 019-15 50 55

Kom ihåg att visa hänsyn vid fotografering och inte utsätta dig själv eller andra för fara.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy