Annons

Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling Perers

ledare liberal

Gabriel Ehrling Perers
Gabriel Ehrling Perers: Intoleransen är livsfarlig och angår oss alla

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Stor sorg på Sri Lanka efter terrordåd mot kristna under påsken. Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Annons

Bara veckor efter att en terrorist attackerat moskéer i Christchurch på Nya Zeeland skakades världen under påsken av ett nytt förfärligt terrordåd riktat mot en religiös minoritetsgrupp.

Inom loppet av sex timmar skakades Sri Lanka på påskdagen av en serie terroristattacker mot kyrkor och hotell. Minst 310 oskyldiga människor har mördats och ytterligare 500 har skadats. Många av dem när de samlades till gudstjänst.

Även för dem som klarade sig med blotta förskräckelsen så har något viktigt gått förlorat. Det är enkelt att efter ett terrordåd lova att "inte låta hatet segra" eller att "inte låta rädslan ta över". I verkligheten är det förstås mycket svårare.

Annons

Annons

Samhället rider ut terrorismen, ändå "vinner" den genom de permanenta skador som orsakas familjer och enskilda.

Ett 40-tal personer har gripits misstänkta för inblandning i terrorattackerna. Islamistgruppen NTJ, med kopplingar till internationellt verksam terrorism, anses ha planerat dåden.

Enligt uppgifter förmedlade av regeringen på Sri Lanka ska påskattackerna ha varit "en hämnd" för moskéskjutningarna i Christchurch. Terrorsekten IS (vad som nu återstår av den) tog under gårdagen på sig ansvaret.

Otröstlig vid begravningsceremoni på Sri Lanka. Foto: AP Photo/Eranga Jayawardena

Tillståndet för religiösa och etniska minoriteter, alltså i vilken mån de åtnjuter trygghet och frihet, är alltid en stark indikation på hur samhället mår.

Att "medborgare i allmänhet" har det på ett visst sätt är ingen som helst tröst för den människa som far illa. Därför måste vi alltid se till situationen för samhällets svaga och utsatta.

Enligt organisationen Open Doors, som kartlägger läget för kristna i världen, är den kristna minoriteten i Sri Lanka sedan länge utsatta för allvarlig förföljelse.

Den lankesiska staten, som de senaste åren visat sig oförmögen att upprätthålla demokratin, faller till föga även i detta avseende.

Annons

Sri Lankas kristna trängs från flera håll. Dels från den buddistiska majoritetsbefolkningen och dels från extrema grupperingar inom den muslimska minoriteten. (I Sri Lanka är sju procent kristna och nio procent muslimer.)

Annons

Förföljelsen av kristna är i dag utbredd. Särskilt illa är läget i Sydasien, Mellanöstern och Nordafrika.

Men även i Europa växer problemet med intolerans mot minoriteter. Här är det i stället judar som tvingas uppleva ännu en våg av hat.

EU:s byrå för grundläggande rättigheter genomförde nyligen en stor undersökning med 10 000 judar i tolv EU-länder (däribland Sverige). Där vittnade nio av tio om ökande antisemitism. Tre av tio har själva trakasserats och fyra av tio har övervägt att emigrera.

I den polska staden Pruchnik "firade" invånarna i år påsk genom att hänga och bränna en docka föreställande Judas med davidsstjärna på armen.

Historien har lärt oss att om medmänniskor ser mellan fingrarna när en grupp i samhället far illa så lever alla förr eller senare farligt. Förföljelse och förtryck föder alltid nya övergrepp.

Tillåter vi hat och våld mot en minoritet i dag kan vi själva stå på tur i morgon.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling Perers

Annons

Annons

Till toppen av sidan