Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Insändare: Vem vet bäst vad Vivallaskolan behöver - pedagogerna eller tjänstemännen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Margareta Borgs uttalande om Vivallaskolans behov i SVT har fått "Lärare på Vivallaskolan" att reagera.

Annons

Skolchef Margareta Borg framställer i en intervju i SVT den 1 maj att Vivallaskolans rektor har ”tillräckliga förutsättningar” för att kunna bedriva en god pedagogisk verksamhet på skolan. Hon hänvisar bland annat till förstärkning från kommunens vikariepool samt att det tillförts resurser i form av specialpedagoger med spetskompetens. Det framstår som dessa specialpedagoger finns på plats när intervjun görs och är på skolan för att ge stöd. Så är inte fallet. I skrivande stund har de ännu inte synts till några ytterligare specialpedagoger bland lärarna. Det beskrivna stödet riskerar att bli, liksom i sagan, en tummetott i stället för en rock.

Annons

Annons

Man kan fråga sig vem eller vilka som bäst kan avgöra om eleverna på en skola får det stöd som behövs. De pedagoger och skolledare som arbetar på en skola eller de tjänstemän som befinner sig på förvaltningens kontor. Det kan ligga nära till hands att tro att de professionella som befinner sig på skolan är kapabla att avgöra detta men tydligen inte. Tilltron till de egna medarbetarna tycks i denna fråga vara låg. Förvaltningschefen hänvisar till att skolan får högre ekonomisk tilldelning än andra skolor. Det är riktigt men inte relevant, en högre tilldelning behöver inte per automatik innebära att tilldelningen är nog hög.

Att inte ta pedagogernas varningssignaler på allvar är märkligt. Jag har också svårt att se på vilket sätt skolans lärare och övrig personal fått vara med och ha synpunkter kring de åtgärder som skulle kunna vara av betydelse för att förbättra skolans resultat. I stället skjuter förvaltningen på problemet och tycks hoppas att ännu ett budgetår skall gå och att de högljudda pedagogerna skall tystna. Vilket inte alls en orimligt tanke för vem ska ropa när pedagogerna lämnat skolan för andra arbetsplatser och uppdrag med en rimlig arbetsbörda och rätt resurser att tillgå.

”Lärare på Vivallaskolan”

Örebro

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy