Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Debatt
Gärna fler som åker kollektivt men inte rätt läge att öka kostnaderna

Svar: Jag vill ta tillfället att besvara Jihad Menhem och Katarina Raneborns debattartikel (NA den 16 maj) angående deras förslag om avgiftsfri kollektivtrafik. Dels för äldre över 65 år, sjukpensionärer, samt att gymnasiekortet för unga ska gälla alla dagar i veckan alla tider. Debattartikel är baserad på en motion som Vänsterpartiet lagt och som kommer att behandlas på nästa regionfullmäktige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nina Höijer, regionråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, skriver att Socialdemokraterna i regionen inte har inte gått ut med något vallöfte om fria resor i kollektivtrafiken.

Annons

Vänsterpartiets förslag skulle innebära en kostnadsökning på uppemot 7 miljoner kronor, då fler bussar och avgångar skulle behövas. Vi vill självklart att fler ska välja kollektiva transporter, det är vårt politiska uppdrag och det bästa för miljön.

Men i det ekonomiska läge som Region Örebro län befinner sig i måste vi göra det på ett smart sätt. Minska avgångar där få reser och öka där flest reser. Vi kommer att behöva ta beslut framöver där kostnaderna ska minskas med mångmiljonbelopp, och då anta förslag som ökar våra kostnader är inte ekonomiskt smart, även om ambitionen och intentionen i förslagen är goda.

Annons

Annons

Det vi dock måste utgå från just nu i vårt arbete, är det svåra ekonomiskt läge vi befinner oss i.

Menhem och Raneborn anklagar oss socialdemokraterna för att inte vara villiga att lyssna på politiska förslag beroende på vart de kommer ifrån. Kloka och möjliga förslag tänker då alltid jag lyssna på, även från Vänsterpartiet. Hur ska vi annars kunna genomföra alla de reformer som vår region behöver framöver? Vi blir även anklagade för att komma med tomma löften i fråga om kollektivtrafiken. Socialdemokraterna i regionen har inte gått ut med något vallöfte om fria resor i kollektivtrafiken. Däremot har vi partikollegor ute i våra kommunerna som vid olika typer av förutsättningar driver denna fråga lokalt.

Åter igen så vill jag påpeka att vi inte är kritiska till idén att fler reser kollektivt. Tvärt om! Det vi dock måste utgå från just nu i vårt arbete, är det svåra ekonomiskt läge vi befinner oss i. Tänka både en och två gånger och sedan våga prioritera. Att öka kostnaderna är inte rätt prioritering anser jag.

Nina Höijer (S)

regionråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan