Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hovsta

Insändare
Möjligheternas kyrkorum i Hovsta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Med flyttbara stolar istället för fasta kyrkobänkar ökar möjligheterna att utnyttja kyrkorummet till mer än gudstjänster. Det går även att göra gudstjänsterna mer intima där deltagarna bjudas in att delta på ett mer aktivt sätt.

Annons

Svar  till signatur Lillåbo, NA den 9 juni.

Först ett stort tack för att du bryr dig och engagerar dig för Hovsta kyrka. Men också ett tack för att jag nu får möjligheten att berätta varför vi, sedan januari 2018 har tagit bort bänkarna i Hovsta kyrka.

Först vill jag bara understryka att beslut om att ta bort bänkar eller på andra sätt göra förändringar i gamla kyrkor inte är något som görs utan en lång planering och med många människors delaktighet. Att bänkarna nu är bortplockade och ersatta med stolar har både kyrkorådet och länsstyrelsen sagt ja till. Vi har ett beslut på en tvåårig provperiod. I höst ska ett uppföljande beslut fattas av samma instanser, för eller emot en permanent förändring. Just nu pågår en utvärdering och en enkät delas ut till våra kyrkobesökare för att ta reda på hur våra församlingsbor upplever möbleringen. Detta för att vi tycker att det är viktigt att alla som rör sig i kyrkan får komma till tals. Men det är inget röstningsförfarande som du skriver, i slutänden är det kyrkorådet som fattar beslutet.

Annons

Annons

I gudstjänsten ”En kyrka med alla” där unga och vuxna med olika funktionsvariationer möttes. Kunde deltagarna sitta i två spegelvända halvmånar, så att alla kunde se varandra.

Anledningen till att vi ersatt bänkarna med stolar är för att församlingen strävar efter en mer flexibel kyrka både till helg- och vardagsarbete. Vi vill få ett kyrkorum som erbjuder möjlighet till möten mellan barn och vuxna men också att mötas i gudstjänsten på olika sätt. Under hösten och våren har barn och barnfamiljer träffats i kyrkorummet för olika aktiviteter, lek, bön och sång. Men också för att fika och umgås tillsammans. Under dessa förmiddagar har vi tagit bort nästan alla stolar för att skapa yta. Kyrkan har varje vecka varit fylld av liv och rörelse.

Extra roligt är att förändringen ligger i linje med biskop Johans vision att kyrkorna ska användas mer, inte minst i vardagsarbetet.

Vi har också en hel uppsättning stolar anpassade för barn och möjlighet att flytta om stolarna så att det passar olika typer av gudstjänster. Nyligen hade vi ”En kyrka med alla” där unga och vuxna med olika funktionsvariationer möttes. Då kunde vi sitta i två spegelvända halvmånar, så att vi kunde se varandra. Alla fick plats utifrån sina behov och förutsättningar. Jättefint tycker jag.

Annons

Det är positivt att bänkarnas vara eller inte vara väcker frågor. Kyrkans Tidning har besökt oss och skrivit om detta och andra församlingar kommer för att göra studiebesök. Extra roligt är att förändringen ligger i linje med biskop Johans vision att kyrkorna ska användas mer, inte minst i vardagsarbetet. Han har för övrigt just släppt en bok om detta som heter Högt i tak i heliga rum.

Om du har mer frågor är du välkommen att kontaktar mig och om du vill, så kan du få ett exemplar av biskopens bok. Mycket läsvärd!

Tomas Rådehed

Kyrkoherde i Hovsta pastorat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy