Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Lena Rådström Baastad: Skolvalet har gjort föräldrar och barn till kunder på en marknad

Vad svarar du 12-åringen, som haft det lite kämpigt men som senaste året fått en bästa kompis, och skolvalet gör att de placeras på olika skolor? Eller när alla kompisar går på en skola, men ditt barn hamnar ensam på en annan?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Under våren har Lena Rådström Baastad (S) funderat över den svenska skolan och de valfrihetsreformer som har utvecklats.

Bild: Micke Engström

Annons

Det är något speciellt med skolavslutningar. Skratt blandas med gråt. Mina tårar börjar bränna bakom ögonlocken när "Den Blomstertid nu kommer" spelas. Men det blandas med en härlig känsla när barnen sjunger med stor entusiasm. Det går så bra att de till och med har hunnit sjunga färdigt hela sången långt innan den förinspelade musiken spelats klart. Att hålla takten är inte så noga, glädjen att sjunga är större.

En av de skolavslutningar jag deltog på var med årskurs 6 på Vintrosa skola. Flera av barnen har gått tillsammans ända sedan förskolan, så det var en del känslor när det var dags att säga hejdå. I höst ska alla vidare till olika skolor runt om i Örebro.

Skolorna har proffsiga presentationer med olika profiler, som får ett orimligt stort utrymme med tanke på hur lite tid de faktiskt utgör under en skolvecka.

Annons

Annons

Under våren har jag funderat över svensk skola och de valfrihetsreformer som utvecklats. När jag började första klass i Vintrosa skola gjorde jag det tillsammans med alla kompisar som också bodde i Vintrosa. När det blev dags för högstadiet tog vi skolbussen till Lekebergsskolan i Fjugesta. Systemet var tydligt och förutsägbart. I dag är det annorlunda.

Skolvalet drar igång en väldig process. Skolorna har proffsiga presentationer med olika profiler, som får ett orimligt stort utrymme med tanke på hur lite tid de faktiskt utgör under en skolvecka. Allt för att skolan ska vara attraktiv. Föräldrar och barn är kunder på en marknad. Detta har inte uppstått ur tomma intet. Det är en kombination av politiska beslut och en samhällsutveckling. Det ska vara lika självklart att välja skola som elbolag. Föräldrar kan ställa sina barn i kö redan som nyfödda för att säkra att de får plats på ”rätt” skola.

Föräldrar som vill att barnen ska gå på den skola de valt, men bara om det är med rätt kompisar och skolan ska inte ligga för långt bort.

Tusentals barn har slussats runt med sina skolval i Örebro kommun. Bekymret är att oförenliga förväntningar möts: Föräldrar som vill att barnen ska gå på den skola de valt, men bara om det är med rätt kompisar och skolan ska inte ligga för långt bort. För Örebro kommun handlar det om att skapa en organisation som klarar av att möta det stora antalet barn som, glädjande nog, fötts de senaste åren.

Annons

En del blir också svårt att förklara: Vad svarar du 12-åringen, som haft det lite kämpigt men som senaste året fått en bästa kompis, och skolvalet gör att de placeras på olika skolor? Eller när alla kompisar är på en skola, men ditt barn hamnar ensam på en annan skola?

Annons

Det finns fördelar med att välja och byta skola. Men baksidan är enorm administration, krossade förväntningar och känslan av att skolvalet utvecklats till privata strategier för att hamna ”rätt”. Borta är känslan av att alla skolor ska vara bra skolor, att skolorganisationen planeras utifrån barnens behov och individuella förutsättningar som en del i den gemensamma samhällsplaneringen.

Detta är ingen enkel fråga och jag förespråkar inte att valfriheten förbjuds.

Detta är ingen enkel fråga och jag förespråkar inte att valfriheten förbjuds. Men det finns anledning för politiken att återta kontrollen och säkerställa att alla barn får gå i en skola som fokuserar på deras möjligheter, kunskap och bildning. Vi ska ha höga förväntningar på skolan – för den har en enorm potential. I skolan läggs grunden för Sveriges välfärd. Det är i skolan som alla unga ges möjligheter att lyckas i livet.

Lena Rådström Baastad,

Partisekreterare Socialdemokraterna

Annons

Annons

Till toppen av sidan