Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Örebropartiet vill lägga ner Vivallaskolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Örebropartiet vill lägga ner Vivallaskolan från och med årskurs två.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Situationen på Vivallaskolan är värre än vad lokala medier rapporterat om. Anställda vittnar om i genomsnitt två slagsmål om dagen. Elever i åldrarna 6-12 år blir misshandlade och lärare säger upp sig eller sjukskriver sig på löpande band. Våldet är vardag för såväl personalen som för de små barnen.

Örebropartiet kommer verka för att lägga ner Vivallaskolan från och med årskurs två.

Vår motion syftar till att värna elevernas rätt till adekvat utbildning, personalens hälsa och arbetsvillkor samt ta vårt politiska ansvar för att skapa en så bra integrationsprocess som möjligt.

Vivallaskolan utgör i dagsläget ett hot mot allt detta.

Eleverna som går på skolan kommer få gå klart, men vi vill att man från och med varje ny årskurs två påbörjar utslussning till andra skolor i kommunen. Man behöver då fasa ut cirka ett hundratal elever per år varpå elevantalet på Vivallaskolan successivt kommer minska då det inte tillkommer några nya klasser efter årskurs två. Situationen blir då mer hanterlig.

Annons

Annons

Politikerna har tidigare lagt ner Vivallaskolans högstadium. Det har i flera fall fungerat bra, inte minst för eleverna från Vivalla, men i vissa fall har det fungerat dåligt. Man spred ut för många elever på för få skolor. Det blev då svårt att absorbera eleverna in i verksamheten varpå det blev stökigt. Detta hafsverk får dock inte bli ett alibi för att undvika att göra ett bättre jobb.

Det handlar inte bara om skolpolitik, det handlar också om att bekämpa segregeringen.

Spridningen måste ske på ett sådant sätt att man inte placerar 5-10 nya elever i de berörda klasserna, målet bör istället vara max 1-2 elever per klass och i mycket tidigare ålder. Då är det hanterligt. Då kan alla elever, nya som gamla, få sin rätt till utbildning tillgodosedd, personalen få arbetsro och vi kan påbörja processen med att till fullo införliva alla barn in i det svenska samhället. Det handlar inte bara om skolpolitik, det handlar också om att bekämpa segregeringen.

Trots personalens rop på hjälp vägrar såväl styrande som ”oppositionella” politiker göra något åt problemen. De kunde lägga ner högstadiet, drastiskt och på tok för sent, men nu när vi i ÖP föreslår nedstängning av 2-6 hävdar samma politiker plötsligt att det är att ”överge Vivallaborna”. Alla ser hur logiken brister.

Annons

Nu gäller det att hitta bortförklaringar till varför vårt förslag är hemskt. Vår linje skulle nämligen innebära att man återigen tvingas erkänna att man slagit in på fel politisk bana och vad väger tyngre än dessa politikers prestige? Ja, inte barnens rätt till adekvat utbildning, inte skolpersonalens hälsa och arbetsvillkor och definitivt inte integrationsprocessen.

Det är ni gamla partier som redan övergett Vivallaborna och ert besked är att ni kommer fortsätta göra det. Snart inträder kommun-Sverige i ekonomisk kris, då kommer vi ha sämre förutsättningar än tidigare att lösa situationen. Klockan tickar.

Markus Allard

partiledare och kommunalråd,

Örebropartiet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy