Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Skolans trådlösa nätverk är påslaget hela dygnet - risken finns att det kan missbrukas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte acceptabelt att det trådlösa nätverket, som finns på gymnasieskolans skolgårdar, är påslaget dygnet runt, enligt Liberalerna. /FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT

Annons

Våra skolgårdar inom gymnasieskolan har i dag trådlösa nätverk. Att kunna använda Internet i skolans verksamhet är en självklarhet, men varför är nätverket på dygnet runt? Vilka elever är det som ska servas med skolans nätverk klockan ett på natten? De ofta trevliga och tillgängliga skolgårdarna blir utanför skoltid ett inbjudande nav för diverse aktiviteter som inte alltid har med skolarbete att göra. Det trådlösa nätverket kan användas till vad som, när som. Det är inte acceptabelt!

Annons

Annons

Liberalerna har arbetat aktivt i gymnasienämnden för att få fram en handlingsplan för drogfria gymnasieskolor. Vi var med i en enig nämnd och sjösatte ett bra verktyg att arbeta vidare utifrån. Men de trådlösa nätverken och farorna med att de är tillgängliga dygnets alla timmar nämns inte alls.

Är det verkligen så de styrande från S, KD och C vill att skolan ska skötas? Med vingklippta rektorer utan reell makt?

För egen del såg jag inte det som ett problem då jag förväntade mig att rektorerna kan hantera tillgängligheten av de trådlösa nätverken. Det är ju en ren verksamhetsfråga och inget för oss politiker att bry oss om.

Därför var det med stor förvåning jag fick ta del av berättelser om hur rektorsbeslut om att stänga ner trådlösa nätverk vissa tider inte respekteras med hänvisning just till politiska beslut. Är det verkligen så de styrande från S, KD och C vill att skolan ska skötas? Med vingklippta rektorer utan reell makt?

Det anser inte vi i Liberalerna. Tvärtom så vill vi stärka rektorernas makt över skolan. Det är oerhört viktigt med tydlighet om vem som bestämmer vad i skolan. För oss är det självklart att det är rektor som ansvarar för all pedagogisk verksamhet. Där inkluderar vi tillgången till trådlösa nätverk, precis på samma sätt som tillgång till andra pedagogiska verktyg. 

Annons

Liberalerna har därför lagt fram ett förslag till gymnasienämnden att vi fattar beslut om att skolorna kan göra de trådlösa nätverken tillgängliga och otillgängliga på det sätt rektorerna finner nödvändigt. Det rektor beslutar om måste respekteras. 

Låt oss ta detta beslut så kampen för en drogfri skolan får ännu bättre förutsättningar att lyckas.

Mats-Olof Liljegren (L)

2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Örebro kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy