Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Liberalerna i Örebro: Bryt isoleringen i Vivalla

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns mycket som är bra i Vivalla men utmaningarna är stora för att området på ett bättre sätt ska kunna integreras med övriga Örebro, enligt tre företrädare för Liberalerna. /FOTO: NA

Annons

Stora delar av Örebros västra område måste genomgå en fullständig förändring. Vivalla är på väg att isoleras! Främst handlar det om att alltför stor del av de boende i området befinner sig i, eller riskerar att hamna i ett utanförskap. Detta utanförskap ger för många, få eller obefintlig möjligheter till en bra framtid. En framtid med egenförsörjning och ansvarstagande. Det går inte att skapa lika bra livschanser för en majoritet i Vivalla som i andra delar av Örebro. För oss liberaler är det oacceptabelt.

Grunden till detta är så klart lagd för länge sedan genom bygget av detta stora och homogena utanförskapsområde. Sedan dess har väldigt lite gjorts för att förändra den bilden på djupet. Visst har vi ”lappat och lagat”, men jag hoppas vi kan vara överens om att det som gjorts inte varit tillräckligt för att nå integration och ökade livschanser.

Annons

Annons

Vi liberaler anser heller inte att lagar och trygghet till fullo kan upprätthållas i området.

Vi liberaler ser med oro att vi skapat ett parallellsamhällesliknande område i Vivalla. Där finns bland många en egen samhällskultur som skapat trygghet och spelregler som på ett sätt fungerar i Vivalla, men som inte fungerar när man lämnar området. Vi liberaler anser heller inte att lagar och trygghet till fullo kan upprätthållas i området.

Det ska sägas att vi, för att klara utmaningarna, har skapat bra samarbeten och samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och civilsamhället. Dessa samarbeten gör att det går att leva i Vivalla. Men det är inte tillräckligt för att ge invånarna i Vivalla likvärdiga livschanser som genomsnittet i övriga delar av Örebro har.

En skola som inte levererar kunskap som räcker till ett arbete eller fortsatta studier har inget berättigande.

Första trappstegen till alla människors framtid är kunskap och trygg gemenskap med andra. Med andra menar vi inte bara de i området utan med hela Örebro, Sverige och världen. Uppväxten med både skola och fritid ska ge människor en möjlighet att leva i hela samhället. Vägar och broar ut och in måste byggas för att inte skapa ett eget, isolerat samhälle i Vivalla.

En skola som inte levererar kunskap som räcker till ett arbete eller fortsatta studier har inget berättigande. Dagens skolbarn är morgondagens medborgare och det är många Vivallabarn som inte når kunskapsmålen. Utanförskapet riskerar därmed gå vidare i generationer. Här går det inte att bara följa Skolverkets modeller, lappa eller laga, vi måste tänka helt nytt. Verkligheten blir annars att det som nu är bra helt kan försvinna.

Annons

Annons

Liberalerna har pratat med flera lärare och de har lösningar som inte prövats.

Vivallaskolan har länge haft stora extra resurser, men trenden med katastrofala resultat och nu dessutom mer våld och hot i allt lägre åldrar väcker frågor om skolans framtid. Vivallaskolan har och har haft många goda och kämpande skolledare och lärare, men det räcker inte när ledningen högre upp saknar kompetens, ger fel stöd och saknar nytänk.

Liberalerna har pratat med flera lärare och de har lösningar som inte prövats. De har till exempel bett om speciella stöd men nekats. Denna motvind utmattar. Det spelar ingen roll om det stundtals finns bra lärartäthet om de ej får gehör och ges rätt stöd. De erfarna lärarna på skolan måste börja lyssnas på, mycket klokhet har tyvärr tappats här.

Liberalerna vill inte stänga Vivallaskolan. Vi anser att en skola i ett område med dessa utmaningar är nödvändig.

Skolan ska vara ett nav i området och kompensera alla elever, oavsett utmaningar, bakgrund och förutsättningar för en framtid med självförsörjning och möjlighet att ta ett samhällsansvar.

Liberalerna är säkra på att fler satsningar ska göras på lärarna.

Att stänga högstadiet var dock bra, men inte tillräckligt. Kanske måste vi flytta fler klasser, bygga om ordentligt eller flytta ut viss undervisning. Vi måste tänka utanför boxen!

Liberalerna är säkra på att fler satsningar ska göras på lärarna. De är nyckeln till bättre skolresultat! Kommunen måste lyssna mer till dem samt söka kompetens från andra skolor i Sverige som gjort resan vi måste göra. Till ledning måste vi rekrytera kompetens med erfarenhet från mångkultur och dysfunktionell skola och ge skolan stor frihet att tänja på gränserna.

Detta är inget vi klarar själva. Örebro kommun måste inse att det nu behövs hjälp utifrån.

Karolina Wallström

Kommunalråd Liberalerna

Magnus Riseby

Presidieledamot programnämnd Barn och utbildning Liberalerna

Mats-Olof Liljegren

2:e vice ordförande Gymnasienämnden Liberalerna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy