Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Militärt samarbete viktigare än kärnvapennedrustning för regeringen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.h.) med sin svenska kollega Peter Hultqvist på besök hos svenska soldater under den stora Nato-övningen Trident Juncture 18 i Norge.FOTO: Tomas Bengtsson/TT

Annons

Sveriges regering väljer nu en ny riktning i kärnvapenpolitiken där militära samarbeten med Natostater prioriteras på bekostnad av vår säkerhet och vår självständiga röst mot kärnvapen. Detta är första gången som Sverige inte går med i ett internationellt avtal om kärnvapen, i ett avtal om nedrustning överhuvudtaget. Det är förödande i en tid då normen mot kärnvapen försvagas och risken för kärnvapenkrig ökar.

... en feministisk politik bara är okej så länge den inte utmanar den verkliga makten.

Det visar på en brist på mod och att en feministisk politik bara är okej så länge den inte utmanar den verkliga makten. Det är upprörande att regeringen inte står upp mot kärnvapenstaternas hot.

Annons

Kärnvapen är skapta för att förinta. De katastrofala humanitära konsekvenserna är i alla lägen oacceptabla. Nyligen släppte USA en ny kärnvapendoktrin som tydligare diskuterar användning av kärnvapen. Det reser frågor om Sverige kommer att ha en roll i ett framtida kärnvapenkrig. Om Sverige samarbetar kring kärnvapen ökar hotbilden.

Annons

Regeringens beslut grundar sig på den utredning om huruvida Sverige borde gå med i FN:s kärnvapenförbud eller inte som presenterades i januari. Utredningen argumenterar genomgående mot konventionen. Den har fått omfattande kritik från Röda Korset, professorer i internationella relationer med flera.

FN:s kärnvapenförbud grundar sig i internationell humanitär rätt och är det största framsteg som gjorts inom kärnvapennedrustning på decennier

Vi instämmer i kritiken. Utredningen belägger inte sina slutsatser, misslyckas med att utreda flera viktiga frågor och förstår inte FN-konventionens syfte. De omfattande bristerna borde diskvalificera utredningen som underlag för ett så viktigt beslut.

FN:s kärnvapenförbud grundar sig i internationell humanitär rätt och är det största framsteg som gjorts inom kärnvapennedrustning på decennier. Stora delar av det svenska och globala civilsamhället som arbetar för nedrustning har i många år mobiliserat för kärnvapenförbudet och vi tilldelades 2017 Nobels fredspris för vår kamp. Vi vet att beslutet kommer förvåna och skada Sveriges trovärdighet internationellt.

Vår kamp för en kärnvapenfri värld och ett Sverige som vågar stå upp mot makten och ta ställning för internationella rättsliga principer fortsätter.

Elin Liss

tf. generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Clara Levin

tf. generalsekreterare Svenska Läkare mot kärnvapen Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Läkare mot Kärnvapen,

driver tillsammans ICAN (Nobels fredspris 2017) i Sverige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy