Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
Maria Larsson: Här möter du mat som du inte trodde fanns i länet!

NA har ju gjort en medveten satsning på att våga ha fler positiva lokalnyheter.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

På Wadköpings matmarknad möter du länets producenter, förädlare och krögare, skriver Maria Larsson.

Bild: Lovisa Blomberg

Annons

Bland dem kom en rubrik förra veckan som gjorde mig extra glad och som bekräftar att vi är på rätt väg. Rubriken på förstasidan var ”Här står kunderna i kö för att köpa lokalproducerad mat”.

Det handlade om hur lokala livsmedelsproducenter via Facebook når kunder och levererar sina förbeställda produkter på en förutbestämd plats var fjortonde dag.

Fler måste, in på bara kroppen – eller snarare in i gommen – få uppleva och smaka på detta.

Örebro län är ett fantastiskt matlän på många sätt. Men alla vet ännu inte om det. Nu mobiliserar vi! Fler måste, in på bara kroppen – eller snarare in i gommen – få uppleva och smaka på detta.

Länsstyrelsens statliga medel för att bidra till mer livsmedelsproduktion, förädling och konsumtion försöker vi använda på bästa sätt. Matproduktionen i länet ska öka och matkassar fyllas med mer svensk och lokalproducerad mat, det har vi tillsammans med Region Örebro län skrivit i vår handlingsplan. Vi förmerar våra pengar genom att samarbeta med olika aktörer i länet. Och mycket händer framöver.

Annons

Annons

Jag lovar att du möter verksamheter och produkter du inte visste fanns i vårt län.

Wadköpings matmarknad äger i år rum den 17-18 augusti och är nu en etablerad tradition sedan fem år. Här möter du länets producenter, förädlare och krögare. Såväl besökare som utställare har stadigt ökat och i år blir det rekord. Jag lovar att du möter verksamheter och produkter du inte visste fanns i vårt län. Rikedomen är stor: grönsaker, kött- och viltprodukter, bakverk, praliner. Dessutom finns en särskild dryckesavdelning – vi har många bryggerier och musterier i vårt län. I år blir det dessutom under lördagen liveuppträdanden och barnaktiviteter. Gratis inträde förstås.

Nytt för i år är Matresan som går av stapeln den 7- 8 september. Det är som en konstrunda där man med kartan i handen åker runt och träffar producenter och krögare på deras gårdar, tillverkningsorter eller försäljningsställen. Det blir ett nytt sätt att upptäcka mathantverk i ditt eget län och att göra trevliga inköp. Har du inte tillgång till egen bil finns möjlighet att följa med på gratis bussresor i länet.

Det är en samverkansplattform för länets livsmedelsaktörer som ska stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten till sektorn.

För att ge alla våra livsmedelsproducenter en samlingsplats och en stödorganisation startar nu Agro Örebro. Det sker inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin. Det är en samverkansplattform för länets livsmedelsaktörer som ska stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten till sektorn.

Annons

Annons

Den japanska affärskedjan Muji tar över fjärde våningen på Åhléns City i Stockholm. Där kommer ett tiotal lokala livsmedelsproducenter från bland annat Örebro län att finnas i sortimentet. Ett exempel är ”Bergslagens grönsaksförädling” som producerar mjölksyrade grönsaker i Ramsberg. Agro Örebro har skapat samarbetet.

Här möter du personer i vårt län som verkligen bidrar till att ge oss vackra, välsmakande, närproducerade livsmedel och maträtter.

Ytterligare ett tips – vill du börja din inspirationsresa fort så greppa tag i matmagasinet Cajsa. Det är förstås Cajsa Warg som fått ge namn åt detta gratismagasin som får det att vattnas i munnen. Här möter du personer i vårt län som verkligen bidrar till att ge oss vackra, välsmakande, närproducerade livsmedel och maträtter. Och när du läst det så ge vidare till bekant utanför länet. Matambassadörer är vi allihop!

Annons

Annons

Till toppen av sidan