Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Wadköpingsfynd på gotländsk medeltidsmarknad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Visby med sin ringmur lockar många semesterfirare till natursköna Gotland. FOTO: ANDERS WIKLUND / TT

Annons

Min syster och jag har precis kommit hem från några vackra dagar på Gotland med besök bland raukar och på Fårö, men inte minst i Visby, där Medeltidsveckan pågick för fullt .

Majoriteten av människorna i Visby var klädda i medeltidskläder, gammal som ung i tjocka yllekläder i olika färger, hattar, plymer, smycken, läderbälten med väskor på. Människor med främmande tungomål hördes. De bodde på en äng, i vita tältliknande kåtor, lagade sin mat, träbord och bänkar för gemensamhetsmåltider.

Annons

Annons

På kvällarna kämpade riddare med rustningar och lansar inför sittande publik.

Innanför murarna pågick affärsverksamheter, olika hantverk, smeder bankade och slog och lukten av rök steg upp. Matställen med specialmenyer.

Badstränder och härliga bad och klättra bland raukarna, var ju en nödvändighet. Något som vi borde ta efter, var vägrenar fulla med ängsblommor, så vackert. Men detta skulle ju inte bara vara en krönika om Gotlandsresan.

Jag gick och funderade på om jag skulle köpa en vacker smidesljusstake med förebild från 1700-talet, som jag sett och kostade många pengar. Jag köpte den och på kvittot stod det, Wadköping i Örebro. Den hade alltså fraktats till Gotland och jag förde den hit igen.

Handeln är global.

Margareta Anneborg

Örebro

Annons

Annons

Till toppen av sidan