Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Det var okej att angripa en busschaufför – men inte Carl Bildt!

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar riksdagsledamoten Hanif Bali till ett allvarligt samtal. För Hanif Bali har gått angrepp mot den tidigare moderatledaren Carl Bildt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Ulf Kristersson gör rätt som kallar Hanif Bali till ett allvarligt samtal. Men han förstärker också bilden av Moderaterna som överklassparti.

Bild: TT

Annons

Egentligen har Hanif Bali "bara" gjort det han brukar göra. Det vill säga spetsa till saker och ting lite lagom. Och sedan drar han en slutsats om hur eländigt saker och ting förhåller sig.

När det gäller Carl Bildt skriver Hanif Bali på Twitter: ”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”. Sedan konkretiserar han detta: ”Carl Bildt företrädde i regeringen att Ryssland inte var ett militärt hot mot sin omgivning vid försvarsbeslutet 2007. I utrikespolitiska debatten samma år utryckte han sig avrundande optimistiskt om Rysslands utveckling”, skriver Hanif Bali.

Ja, låt oss då titta på den utrikespolitiska debatten 2007. Vad sade Carl Bildt? Jo exakt så här, enligt Riksdagens protokoll:

Annons

"Det ligger entydigt i vårt intresse att Ryssland utvecklas till en modern, framgångsrik och demokratisk stat. De senaste årens utveckling i mer auktoritär riktning pekar dock dessvärre åt ett annat håll."

Annons

Men att påstå att Carl Bildt uttryckte sig optimistiskt om landets utveckling är en ren lögn!

Borde han varit tuffare i sina formuleringar? Borde han pekat på enskilda övergrepp mot mänskliga rättigheter? Sådant kan diskuteras. Men att påstå att Carl Bildt uttryckte sig optimistiskt om landets utveckling är en ren lögn!

Carl Bildt är något av en ikon i Moderaterna. Han blev statsminister 1991. Sedan blev han medlare i kriget i Bosnien. Han återkom som utrikesminister Fredrik Reinfeldts regering. Han är fortfarande efterfrågad för att kommentera och debattera just utrikespolitiska frågor.

Här gick en gräns för Ulf Kristersson. Tafsa inte på Carl Bildt, Hanif Bali!

Och visst var det fel tonläge.

Men det är tydligen skillnad på folk och fä. För när Hanif Bali offentliggör en lagom förvrängd bild av verkligheten (ungefär som med Carl Bildt) och går till angrepp mot en busschaufför som – helt enligt reglerna - bad en bön under sin rast – ja då är det helt okej för den moderata partiledningen.

Carl Bildt kan alltså få tåla en och anna rallarsving, en och annan insändare som inte är så saklig. Han kan nog försvara sig ändå.

I pressetiken så tillämpas en princip som i stort sett säger att den som har makt får tåla mer. Carl Bildt kan alltså få tåla en och annan rallarsving, en och annan insändare som inte är så saklig. Han kan nog försvara sig ändå. Men en vanlig medborgare ska vi ta rätt stor hänsyn till. Vi måste beakta att han eller hon inte är van vid offentlig debatt eller att hantera en storm i sociala medier.

För Moderaterna är det tydligen tvärt om: Är du busschaufför så får du tåla både det ena och det andra. Men är du före detta utrikesminister, så kan du räkna med att partiledningen rycker ut mot en riksdagsledamot som är vårdslös med sanningen.

Det där med Moderaterna som ett "arbetarparti" känns långt borta. Snarare ser det ut som ett aristokratiskt överklassparti just nu.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy