Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Carl Bildt har rätt – hela världen ser inte ut som Skövde

Det fanns en period då Carl Bildt entydigt skulle hyllas som fredsmäklare av svensk borgerlighet. Jag gillade det inte.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Carl Bildt hade rätt: Världen ser inte ut som Skövde.

Bild: TT

Annons

Riksdagsledamoten Hanif Bali försökte twittra fram en ny bild av Carl Bildt, som en politiker som ”inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende”.

Partiledningen knuffar på Hanif Bali som om han vore ett barn som skjutit med en slangbella ...

Hanif Bali har tvingats be Bildt om ursäkt. Fast det är världens mest ihåliga ursäkt. Partiledningen knuffar på Hanif Bali som om han vore ett barn som skjutit med en slangbella och säger åt honom: "Nu ber du om ursäkt".

Men ja, det finns ett par klara minusposter för Carl Bildt.

Som statsminister i början av 90-talet var Carl Bildt nästan demonstrativt likgiltig inför det terrorkrig som de serbiska styrkorna drev i Bosnien. Ibland har det sagts att det var Bildt som mäklade fred i Bosnien. Nja, det var Natos bombningar som tvingade de serbiska styrkorna att backa. Den som höll i taktpinnen var USA:s biträdande utrikesminister Richard Holbroke.

Annons

Annons

Bildts engagemang i Lundin Oil får också sägas vara en minuspost. Företaget gav sig in i konfliktområden, för att utvinna olja, till exempel Darfur i Sudan. Regeringsstödd milis drev "etnisk rensning" av framför allt kristna som levde i området.

På plussidan finns följande:

Som statsminister drev han förhandlingar om svenskt EU-medlemskap och han spelade en viktig roll i debatten inför folkomröstningen 1994. I slutdebatten inför folkomröstningen satt han på samma sida som sin politiska motståndare Ingvar Carlsson (S).

Tydlig med Israels rätt till säkerhet, men också tydlig med den palestinska sidans rättigheter.

Han hade en balanserad syn på konflikten i Mellanöstern. Tydlig med Israels rätt till säkerhet, men också tydlig med den palestinska sidans rättigheter. Han graderade upp relationerna mellan Sverige och Palestina, så att Palestinas representant i Sverige fick titeln ambassadör. Och mitt i detta lyckades han hålla kanalerna öppna till både Israel och Palestina.

Men världen är nu ofta så komplicerad att det inte går att säga entydigt att "du är dum" eller "du är snäll". Det gäller till exempel Carl Bildts förhållande till Erdogans regim i Turkiet.

Det är lätt att glömma vad som hände i Turkiet de första åren när Recep Tayyip Erdogan blev premiärminister. Han genomförde den ena reformen efter den andra som pekade i mer demokratisk riktning. Det var bakgrunden till att EU år 2004 beslöt att inleda regelrätta förhandlingar om medlemskap med Turkiet. Carl Bildt blev utrikesminister 2006 och drev på för att Turkiets väg mot EU-medlemskap skulle fortsätta, trots stor tveksamhet i länder om Frankrike och Tyskland.

Annons

Annons

I den svartvita världsbilden borde då Carl Bildt ha slutat prata med Turkiet, kanske någon gång 2008 eller 2009.

Mot slutet av 00-talet vände utvecklingen i Turkiet mot mer auktoritärt styre. Kuppförsöket mot Erdogan år 2016 utnyttjades för att ytterligare strypa spelutrymmet för oppositionella. År 2018 kom organisationen Freedom house fram till att Turkiet nu måste betecknas som "icke fritt". Men fram till 2017 betecknades landet som "delvis fritt", det vill säga det fanns trots allt ett hyggligt stort utrymme för ett civilt samhälle utanför regimens kontroll.

I den svartvita världsbilden borde då Carl Bildt ha slutat prata med Turkiet, kanske någon gång 2008 eller 2009. Men det gjorde han inte. Han föredrog fortsatt dialog.

Borde han varit tuffare? Ja, absolut. Han borde ha talat om fängslade journalister, han borde uttryckt "oro" över läget för mänskliga rättigheter, som det heter på diplomatspråk. Men han hade rätt, när han drev på för turkiskt EU-medlemskap, när reformviljan fanns i Turkiet.

Sedan blir det nästan lite fjantigt när det görs försök att väcka en twitterstorm mot att Carl Bildt träffade Irans utrikesminister.

Svenska politiker träffar företrädare för Saudiarabien, Nordkorea, Kina, Eritrea – för att nämna några av de värsta förtryckarregimerna i världen. Vi måste prata även med dem som vi ogillar.

Eller som Carl Bildt så träffande uttryckte det:

– Sedan ser inte hela världen ut som i Skövde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan