Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Släta inte över den nazipropaganda hon spred!

Låt oss anta för ett ögonblick att en heltidspolitiker skulle lägga ut en propagandafilm som säger att judar är tjuvar och våldtäktsmän och att judarna dessutom har för avsikt ”ta över” delar av Sverige.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Spridande av rasistisk propaganda är inte någon bra förutsättning den som vill bekämpa hedersvåld. Och precis det har Amineh Kakabaveh gjort.

Bild: Erik Jersenius

Annons

Sedan upptäcker politikern ifråga att det nog inte var så lyckat. Men han eller hon gör då en uppdatering på sociala medier som säger filmen är borttagen, men den är ändå sann.

Politikern ifråga hade varit ett uteslutningsärende för sitt parti inom loppet av några timmar.

Vi hade fått två reaktioner.

En liten antisemitisk mobb hade jublat.

Men hela det etablerade Sverige hade rasat. Politikern ifråga hade varit ett uteslutningsärende för sitt parti inom loppet av några timmar. Det hade inte spelat någon som helst roll om politikern ifråga hade gjort enorma insatser för miljön, mot hedersvåld, för en bättre skattepolitik eller vilket annat angeläget område som helst. Varenda ledarsida, varenda partiledare, varenda etablerad opinionsbildare hade ändå sagt att uteslutning var det enda rätta.

Annons

Annons

Ovanstående har inte inträffat. Ännu, är det bäst att tillägga. För vi befinner oss på ett sluttande plan där nedlåtande uttryck om personer som har ”fel” nationalitet eller ”fel” religion är på väg att spridas från den underjordiska sörjan till de finare salongerna.

Men följande har inträffat på riktigt:

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh lade ut en film, producerad av nazister, som handlade om somalier. Det var en filmad personalträff i ett somaliskt telekomföretag – och så hade det lagts in en påhittad textning. Budskapet var kristallklart. Somalier är tjuvar och våldtäktsmän. De har för avsikt att ”ta över” Sverige eller i varje fall delar av Sverige.

I klass med sådant som förkom i den nazistiska skvallertidningen Der Stürmer.

Det var alltså den grövsta formen av rasistisk propaganda. I klass med sådant som förkom i den nazistiska skvallertidningen Der Stürmer. Dess chefredaktör Julius Streicher blev avrättad som krigsförbrytare. Även om han inte direkt hade mördat människor, så ansågs hans propaganda ha spelat en väsentlig roll i Förintelsen. Inte minst handlade det om att han utmålade judar som just sexualförbrytare.

Det är värt att påminna om just Julius Streicher i dessa tider. Om medier och politiker inte är uppmärksamma på den här typen av propaganda så är det allvarligt.

Annons

Amineh Kakabaveh tog bort filmen efter en stund. Men då med följande intressanta kommentar:

”Jag tog bort filmklippet, inte pga att innehållet eftersom det stämmer och denna verklighet råder många av landets förorter” (ordagrant citerat).

Annons

Alltså: Först delar Amineh Kakabaveh en film som säger att somalier är tjuvar, våldtäktsmän mm. Sedan tar hon bort den. Men hon skriver att filmen ändå är sann. Hon anser alltså att somalier är tjuvar, våldtäktsmän, med mera.

Är öppen och rå rasism en bra utgångspunkt för att arbeta mot hedersvåld?

Detta är inte det enda märkliga uttalandet hon har gjort om just somalier. Och alla de som nu hyllar hennes insatser mot hedersvåld borde ställa sig frågan: Är öppen och rå rasism en bra utgångspunkt för att arbeta mot hedersvåld?

Det finns ett etablissemang som försvarar Amineh Kakabaveh och förtiger det hon har gjort. I Vänsterpartiet har detta skapat en ängslighet. Så det dröjde över tre år innan Amineh Kakabaveh blev ett uteslutningsärende.

Bisarra konspirationsteorier sprids av exempelvis Kristdemokraternas Soheila Fors, som att Vänsterpartiet skulle ha ”lierat sig” med ”islamismen”. Tro mig, jag har en hel del synpunkter på Vänsterpartiet, till exempel att partiprogrammet säger att kapitalismen ska avskaffas och en djupt konspiratorisk världsbild där en demokratisk sammanslutning som EU framställs som en kapitalistisk fiende. Men ”islamistisk”?

Annons

Men nej, jag tror inte ens att Kristdemokraterna ingår i någon islamistisk konspiration.

Vilket parti skulle jag välja som konservativ islamist? Kanske ett parti som vill betala kvinnor för att gå hemma. Eller ett parti som var emot registrerat partnerskap på 90-talet. Partiet som var emot att homosexuella skulle få gifta sig på 00-talet. Men nej, jag tror inte ens att Kristdemokraterna ingår i någon islamistisk konspiration.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan