Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Grön minister vill att Sverige går med i försvarsallians

Låt mig lugna svenska miljöpartister som är på väg att sätta kaffet i halsen. Så där ja, hosta i lugn och ro, för att komma i balans igen, så ska jag berätta hur det ligger till.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

En finsk stridsvagn deltar i en övning på Gotland. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto anser att Sverige och Finland borde planer saker "bortom fredstiden".

Bild: TT

Annons

Det är alltså inte någon svensk miljöpartist som anser att Sverige ska gå med i Nato.

Men Finlands utrikesminister, Pekka Haavisto, som tillhör Miljöpartiets systerparti i Finland, sade till Sveriges Radio för några dagar sedan att han anser att Sverige och Finland borde planera saker "bortom fredstiden".

Det är inte längre något som inträffar någon gång i framtiden.

Det är inte en alldeles ny finsk ståndpunkt. Sådant har antytts tidigare av till exempel den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja. Men Pekka Haavisto säger att vi nu är nära. Det är inte längre något som inträffar någon gång i framtiden.

Annons

– Vi har gemensam planering och all information mellan oss är öppen och så vidare. Och då kan vi titta på om det skulle kunna leda till något slags avtal och gemensam planering och så vidare. Jag tror att vi är mycket nära nu, säger Pekka Haavisto.

Annons

Svenska och finska soldater ska också skjuta skarpt mot samma fiende, om det värsta skulle inträffa.

Att planera "bortom fredstiden" innebär att Sverige och Finland inte bara ska öva tillsammans och köpa materiel tillsammans. Svenska och finska soldater ska också kunna använda gemensamma resurser i krigstid. Det blir svårt att kalla detta för något annat än en militärallians. Eller om vi ska vara petnoga: Det är att balansera så nära en militärallians du kan komma. Och i praktiken blir det en omöjlig tanke att Sverige och Finland inte skulle agera gemensamt mot ett skarpt militärt hot.

I veckans regeringsförklaring sade Stefan Löfven vad han brukar säga, när han kom in på säkerhetspolitiken:

"Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Stabiliteten och säkerheten i norra Europa gynnas av vår militära alliansfrihet."

Sedan kom det obligatoriska tillägget som lite inlindat säger att Sverige även anser att Nato-samarbetet är viktigt.

"Den transatlantiska länken värnas och våra försvarssamarbeten fördjupas, inte minst runt Östersjön."

Om det finsk-svenska samarbetet sade Stefan Löfven:

"Det ska gå snabbare att ge och ta emot operativt stöd inom det finsk-svenska samarbetet."

Men vi kan konstatera att det Stefan Löfven säger pekar i samma riktning ...

Annons

Annons

"Operativt stöd" behöver ju inte nödvändigtvis handla om krig. Men vi kan konstatera att det Stefan Löfven säger pekar i samma riktning som det Pekka Haavisto sade i en intervju för Sveriges Radio. Finland och Sverige blir två länder som samarbetar alltmer intimt om försvaret. Så intimt att det blir näst intill omöjligt att stå "neutral" om det andra landet angrips. För övrigt kommer vapensystem med mera att vara så integrerade att det ändå blir naturligt att verka tillsammans.

Steget är inte så stort som det kanske verkar. Den svenska solidaritetsförklaringen har år efter år upprepats under riksdagens utrikesdebatt: Om ett annat nordiskt land eller ett annat EU-land utsätts för ett angrepp så kommer Sverige inte att stå passivt. Sverige har så att säga ensidigt deklarerat att vi vill slå våra påsar ihop med andra länder om säkerhetsläget skulle försämras allvarligt.

Det är svårt att kalla det för något annat än en militärallians.

Men med Finland verkar det vara på gång att det blir ett formellt avtal om att verka tillsammans "bortom fredstiden".

Till toppen av sidan