Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Bilfria zoner vid skolorna behövs för barnens hälsa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiets Sara Bronner (överst)och Maria Sääf, skriver om trafikmiljön runt skolorna i Örebro. Den är ofta stökig Inte minst då barn skjutsas till skolan på morgonen. En bilfri zon skulle lösa många problem.

Annons

I ett hållbart Örebro ska hållbara transportmedel prioriteras och gynnas. Det gäller även när barn och unga ska ta sig till och från skolan. Skolans miljöer ska vara trygga och bidra till att stärka barn och ungas hälsa, att underlätta för dem som cyklar och går till skolan är en viktig satsning för både folkhälsan och miljön. Därför föreslår vi i Miljöpartiet de gröna att bilfria zoner införs vid Örebros skolor och förskolor.

Att samhället behöver ställas om för att vi ska klara utmaningarna med ett förändrat klimat är inget nytt, alla ska inkluderas och vara del i omställningen. Då måste även våra barn och unga få möjlighet att på ett tryggt och hållbart sätt ta sig till och från skolan. Bilens utsläpp påverkar klimatet och miljön genom luftföroreningar.

Annons

Att fler föräldrar tar bilen till förskolan skapar en otryggare miljö för dem som cyklar eller går med sina barn, vilket skapar en nedåtgående spiral där fler föräldrar tvingas ta bilen.

Annons

Dessutom kan biltrafik ofta skapa en otrygg miljö för cyklister och gående. Det vill vi i Miljöpartiet ändra på genom att införa bilfria zoner där barn och unga rör sig mest – vid skolorna.

Både föräldrar och personal har larmat om att trafikmiljöerna runt Örebros skolor är direkt farliga för barnen. Att fler föräldrar tar bilen till förskolan skapar en otryggare miljö för dem som cyklar eller går med sina barn, vilket skapar en nedåtgående spiral där fler föräldrar tvingas ta bilen. Att införa bilfria zoner kring skolor och förskolor är nödvändigt för att skapa trygga miljöer för barnen och vända trenden med barnens minskade cykling. Bilfria zoner har införts i andra delar av landet och vi ser att fler tar sig till förskolor och skolor utan bil när det blir tryggare.

Det fria skolvalet har gjort att många barn går på skolor lite längre bort från bostaden, vilket kan göra att föräldrar i större utsträckning än tidigare väljer att köra sina barn till skolan. Enligt Folkhälsomyndigheten rör sig skolelever för lite, vilket är ett stort bekymmer för folkhälsan.

I rapporten lyfts vikten av att arbeta aktivt med att minska halter av farliga utsläpp från biltrafik, eftersom luftföroreningar påverkar vår hälsa negativt.

Annons

Studier visar även att majoriteten av unga mellan 6 och 17 år rör sig för lite samt att aktivitetsnivån sjunker än mer med en ökad ålder. Det är en viktig uppgift för hela samhället och vuxenvärlden att uppmuntra och göra det möjligt för barn och ungdomar att röra på sig mer.

Annons

Ett sätt att göra det är att cykla eller gå till förskolan och skolan, istället för att åka bil.

Under 2018 kom en rapport från Region Örebro län om kopplingen mellan miljö och hälsa. I rapporten lyfts vikten av att arbeta aktivt med att minska halter av farliga utsläpp från biltrafik, eftersom luftföroreningar påverkar vår hälsa negativt. Rapporten poängterar att det är viktigt att värdera luftföroreningar som hälsopåverkande och att de därför ska ingå i samhällsplaneringen. Ett sätt att göra detta är att se till att luften vid våra skolor och förskolor, där barnen spenderar en stor del av sin tid, är ren och fri från onödiga föroreningar. Att satsa på bilfria zoner skulle vara en vinst för luftkvaliteten, miljön, tryggheten och barn och ungas hälsa.

Sara Bronner

Miljöpartiet, språkrör och ledamot

i Programnämnd Barn och utbildning

Maria Sääf

Miljöpartiet, ledamot i Programnämnd Samhällsbyggnad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy