Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Den här mannen borde utvisas från Sverige

Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Nu överskrider han en gräns. Han hotar mötesfriheten i Sverige. Och då borde han, enligt diplomatisk rutin, förklaras icke önskvärd i Sverige.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Kinas ambassadär Gui Congyou, tar sig nu friheten att ringa runt till hotell och andra arrangörer för att hindra för Kina misshagliga arrangemang.

Bild: TT

Annons

I våras gick Kinas ambassad till attack mot NA. Ganska nyligen gick ambassaden till attack mot skribenten Kurdo Baksi och beskrev honom som "galen". Dessutom uppmanade ambassaden tidningar att inte anlita Kurdo Baksi.

Då fick även Historiska museet ett otrevligt telefonsamtal.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Kinas ambassad tar ett steg till. Inför firandet av Taiwans nationaldag ringde Kinas ambassad upp Hotell Sheraton med uppmaningen att de inte skulle upplåta lokaler för detta. Sedan bokades evenemanget i stället på Historiska museet i Stockholm. Då fick även Historiska museet ett otrevligt telefonsamtal.

Annons

Men när Kinas ambassad på det här sättet direkt lägger sig i den svenska mötesfriheten är måttet rågat.

Annons

Efter påtryckningar mot medier skulle det möjligen kunna räcka med att Kinas ambassadör kallas upp för ett allvarligt samtal med utrikesministern. Men när Kinas ambassad på det här sättet direkt lägger sig i den svenska mötesfriheten är måttet rågat. En ambassadör som sysslar med sådant ska inte få stanna kvar i Sverige. Inte på några villkor.

Diktaturen i Kina passar på att flytta fram sina positioner. Privata företag ger efter för påtryckningar genom att ta bort Taiwan som självständigt land. Skatteverket började beteckna Taiwan som en del av Kina efter påstötning från ett utrikesdepartement som varit nästan demonstrativt eftergivet mot diktaturen i Peking. Och den strategi för Kina som regeringen presenterade här om dagen inger inte mycket hopp om en förändring.

Då är vi inne på en mycket farlig väg.

Vad är nästa steg? Kommer Kinas ambassadör att ringa hotell eller andra arrangörer i Örebro för att de ska säga nej till möten som misshagar regimen i Peking? Då är vi på en mycket farlig väg.

Låt oss kalla ambassadör Gui Congyou för vad han är – ett diktaturens kreatur. Ett uttryck som Olof Palme en gång använde om den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien.

Men det förutsätter att svenska myndigheter försvarar dessa friheter, även mot en ekonomisk stormakt som Kina.

I Sverige gäller våra grundlagar om yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet. Men det förutsätter att svenska myndigheter försvarar dessa friheter, även mot en ekonomisk stormakt som Kina.

Gui Congyou ler åt att han lyckats få Sheraton att säga nej till ett arrangemang. Och så länge Sverige inte säger stopp, så kommer han att fortsätta.

Annons

Annons

Till toppen av sidan