Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Greta är ett bevis för att den lilla människan fortfarande kan påverka: "Hon är en symbol för det fria ordet"

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

För ett år sedan var hon relativt okänd. Hon uppmärksammades först i augusti när hon satt och protesterade utanför riksdagshuset. Trött på att ingen tog ansvar skolkade hon från skolan och sittstrejkade för klimatet. Med textade plakat satt hon sedan varje fredag utanför riksdagshuset. Ingen, jag menar verkligen ingen, skulle då ha kunnat förutspå att denna unga kvinna 2019 skulle lyftas fram som en av huvudkandidaterna till Nobels fredspris. Det är inte bara en fantastisk karriärresa för en miljöaktivist. Det är också ett bevis för att den lilla människan faktiskt fortfarande kan påverka samhällets utveckling. Det är bra ur många perspektiv.

Bild: Robban Andersson

Annons

Annons

Nyligen deltog jag i en konferens med ledare inom Bonnier News, som är ny ägare till NA. Vi är nu i samma familj som Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen och Sydsvenskan. En av programpunkterna var hur vi inom koncernen arbetar med hållbarhet. Debatten varade i knappt en timme och det konstaterades att det här samtalet om klimatet nog aldrig skulle ha hållits om inte Greta Thunberg lyckats med det hon gjort. Hållbarhetsfrågor har blivit en stående punkt på företagens agenda. Klimathotet har blivit något som alla pratar om. Det har blivit en naturlig del av livet. Både på jobbet och på fritiden. Greta Thunberg har på rekordkort tid gjort ett avtryck som få, kanske ingen annan, lyckats med.

Jösses vilken omsvängning på rekordtid

När jag tittar på tv och reklampausen kommer så är vart och vartannat reklaminslag påverkat av klimathotet. Varumärken marknadsförs som klimatsmarta, det talas om klimatpåverkan noll och om gröna livsmedel. I en tid när klimathot är ett av de trendigaste orden så påverkar det självklart hur företag vill marknadsföra sig. I skolorna serveras det mer mat med mindre klimatpåverkan. Det går så fort och det blir så mycket vegetariskt på menyn att det leder till en mindre politikerstorm i Örebro. Klimatet är plötsligt på allas läppar. När jag går förbi Greta Thunbergs gigantiska porträtt i Vågengallerian i Örebro och ser hennes ögon så inser jag allvaret en gång till.

Annons

Människor väljer hemester före Mallorca och tåget före flyget. I nyhetsflödet får klimatfrågan plötsligt större utrymme och på tv-nyheterna talas det om att ekologiska livsmedel ökar kraftigt i försäljning samtidigt som vindkraftsindustrin har blomstrande tider. Jösses vilken omsvängning på rekordtid och bakom en stor del av allt detta finns en 16-åring från Stockholm som förra året tröttnade på att inget händer och som kvitto på sitt agerande nu får se ett samhälle i förändring.

Annons

Det är fantastiskt stort och viktigt för framtiden.

När Greta Thunberg reser runt i Europa med elbil och tåg eller åker till New York genom att segla över Atlanten så inger hon ett enormt förtroende. Hon gör som hon säger. Hon lever som hon lär. När hon skakar hand med Frankrikes president Emmanuel Macron, USA:s förra president Barack Obama och när påven ger henne sin välsignelse, är hon inte bara en 16-åring som numera är världens mest kända miljöaktivist. Hon är också en symbol för det fria ordet, att det med ord och kraftfulla upprörda tal faktiskt går att göra skillnad. Det är fantastiskt stort och viktigt för framtiden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan