Annons

Annons

Annons

Annons

ABF Örebro län

Ewa och Tantpatrullen i Örebro slåss för rättvis ekonomi - "Kvinnor ska kunna leva på sin pension"

Kanske har du sett dem, de sjungande och skanderande kvinnorna i sina röda baskrar och likaledes röda handväskor? Tanterna som kräver ett rättvisare pensionssystem och högre pensioner för kvinnor.
– Vårt mål är att ett nytt pensionssystem ska införas i Sverige så att kvinnor kan leva på sin pension utan bidrag, säger Ewa Viktorsson tantaktivist och en av medlemmarna i Tantpatrullen. Det finns många äldre kvinnor i Sverige som idag har en pension under EU:s fattigdomsgräns.

ARGA GLADA TANTER. Det sjuder av entusiasm, skämt och kamp över kaffekopparna när studiecirkeln Tantpatrullen träffas i ABF:s lokaler i Örebro.

Annons

Det är fredagsförmiddag och från ett av rummen på ABF i Örebro hörs stämmor som sjunger ”Här kommer Pippi Långstrump”. Med en text som inte är sig lik. Det är Tantpatrullen som har studiecirkel. De förbereder sig för nästa aktion där de med sånger och slagord slåss för ett nytt pensionssystem.

Tantpatrullen i Örebro har funnits sedan förra hösten och består av ett 15-tal entusiastiska kvinnor över 55 år. Ewa igen:

– Vårt mål är också att debatten om de framtida pensionerna öppet ska föras i riksdagen och inte som idag i en sluten parlamentarisk grupp på 8 personer.

Studiecirkelformen är perfekt för oss

ABF stöttar Tantpatrullen med lokaler, lite administrativt stöd samt förvaringsutrymmen för banderoller och annat. De har varit till stor hjälp för Tantpatrullen.

Annons

– Jag vet inte annars var vi skulle ha träffats. Samarbetet fungerar jättebra och de har på alla sätt varit hjälpsamma. Man känner sig alltid lika välkommen och för vår del är studiecirkelformen perfekt, fortsätter Berit och Ewa håller med:

Annons

- Studiecirkel är en lättsam arbetsform där vi genom litteratur och diskussioner gemensamt lär oss hur det komplicerade pensionssystemet fungerar.

Läs mer: Här kan du se vilka studiecirklar som finns nära dig

På nästa fredagsmöte med Tantpatrullen står planering inför nästa tant-aktion på schemat.

– Det händer mycket hela tiden i Örebro och vi försöker alltid att vara med och synas där vi kan. Oftast får vi ihop ett så pass stort gäng tanter att vi kan genomföra vår aktion.

Framöver är målet att också genomföra aktiviteter runt om i Örebro län.

– Vi vill vidga vårt kampområde för ett nytt pensionssystem, men har inte riktigt ekonomin för det. Det är något vi kämpar vidare med att försöka lösa, avslutar Berit Westermark och Ewa Viktorsson verksamma i Tantpatrullens studiecirkel på ABF i Örebro.

Vårt mål är att ett nytt pensionssystem ska införas i Sverige så att kvinnor kan leva på sin pension utan bidrag

Varannan fredag samlas tantaktivisterna i ABF:s lokaler och de hittade formen för sitt samarbete genom att bilda en studiecirkel i ABF:s regi.

– Vi är partipolitiskt obundna men delar ABF:s värderingar om ”Allas lika värde” och att studieförbundet är knutet till arbetarrörelsen. Flera av medlemmarna i Tantpatrullen har också tidigare varit politiskt aktiva i partier med värderingar som delar samma grundsyn. Så valet av ABF blev naturligt för oss, säger Berit Westermark som också är medlem i Tantpatrullen.

Annons

Annons

Det är folkbildning i ett nötskal – viljan att lära sig mer tillsammans och genom andra.

– Man kan inte lära sig allt i skolan, menar Berit. Kunskap åldras dessutom och ny kunskap kommer till. För mig är det därför viktigt med ABF:s folkbildning. Som grupp har man möjlighet att själva starta en studiecirkel kring något som man tycker är viktigt och som man vill lära sig mer om.

Läs mer: Samarbeta med ABF och utveckla din organisation

Gör som Tantpatrullen - Starta en studiecirkel hos ABF

När du vill lära dig något nytt utveckla det genom att starta en studiecirkel hos ABF.

Studiecirkeln ska ha minst:

- Tre träffar

- Nio studietimmar (en studietimme = 45 minuter)

- Tre deltagare inklusive cirkelledaren

ABF kan bidra med:

- Lokaler och studiematerial

- Viss kostnadsersättning

- Pedagogiskt stöd

Läs mer: Steg för steg för att starta en egen studiecirkel hos ABF

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och ABF Örebro Län och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan