Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Han har behövt jobba upp en vana att läsa snabbt – Arne Johnsson sitter med i Augustprisjuryn: ”Viss form av tystnadsplikt”

Imorgon delas Augustpriset ut på Konserthuset i Stockholm. Men även om det saknas lokala författare bland de nominerade så finns en koppling till Örebro län. Författaren och poeten Arne Johnsson, från Lindesberg, har suttit med i juryn som valt ut de nominerade i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

På vissa sätt liknar Arne Johnsson uppdraget i Augustprisjuryn med Nobelakademiens juryarbete. – Vi kan inte ta hänsyn till något annat än läsningen, inte tänka att det till exempel måste gå till en kvinna i år. Vi får hoppas att det på något sätt jämnar ut sig över tid ändå. I år var det till exempel 70 procent kvinnor som nominerades, det är bra men vi skulle inte kunna sätta oss ner med den ambitionen från start. Foto: Sofia Gustafsson / Sören Andersson (bilden är ett montage)

Annons

Nästan som att vara med i en bokcirkel, så beskriver Arne Johnsson uppdraget att delta i Augustprisjuryn. Men frågan är om det finns särskilt många bokklubbar som lyckas avverka ens i närheten av så många böcker som jurymedlemmarna tagit sig igenom inför nomineringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan