Vi ses lite då och då över en kopp kaffe och ofta glider samtalet in på politik. För det mesta får hon sista ordet.
Samtalet handlade egentligen inte om popularitet i meningen att vara omtyckt, snarare om populism. En etikett som vi sätter på en rad politiska ledare runt om i världen just nu, så som president Donald Trump i USA och premiärminister Viktor Orbàn i Ungern.
Den som tycker annorlunda avfärdas som verklighetsfrämmande ...
Vad har egentligen populister gemensamt? Jo, att de gör anspråk på att företräda folket. Inte bara som i fallet Trump och Orbàn att de kommit till makten genom demokratiska val, utan genom att utmåla sig som sanna bärare av ”vanligt folks” åsikter. Den som tycker annorlunda avfärdas som verklighetsfrämmande representanter från ett etablissemang som tappat markkontakten.
Annons
Annons
På så vis bygger de upp en retorik kring ”vi och dom” där “dom” kan vara nästan vilka som helst - invandrare, homosexuella, minoriteter eller kvinnor. Eller EU, i Orbàns fall.
I Ungern har Orbàns högerpopulistiska parti Fidesz haft regeringsmakten i snart tio år. Det är en regering som tagit sig friheter som ett vanligt parti inte skulle drömma om. Domstolsväsendet har kraftigt politiserats, oberoende medier har motarbetats, utbildningsväsendet och den fria akademin har försvagats, hemlöshet har förbjudits och det har skrivits in i grundlagen att äktenskap endast är menat mellan en kvinna och man. Ungern beskrivs i dag som en illiberal stat.
Nu menar jag inte att det är fel att lyssna och ta intryck av opinionen ...
Partier som vänder kappan efter minsta vindpust är inte mycket att hålla i handen. Nu menar jag inte att det är fel att lyssna och ta intryck av opinionen, men för den som formar sin politik genom att hålla upp ett vått finger i luften kan det sluta precis hur som helst.
Många sverigedemokrater har uttalat sin beundran för den politiska utvecklingen i Ungern. Det är inte så konstigt med tanke på att Sverigedemokraterna också är ett populistiskt parti. Men trots att Fidesz har försvårat för oppositionen är det just i Ungern som vi ser att populismen börjar minska i popularitet. Nyligen hölls lokalval i Ungern och i Budapest och flera andra städer förlorade Fidesz makten till oppositionen och man kan hoppas att detta är en vändpunkt.
Annons
Det börjar bli allt tydligare för stora delar av det ungerska folket att populister är väldigt svåra att lita på ...
Annons
Även i valet till Europaparlamentet hade oppositionspartiet Momentum framgång. Det är ett parti som bildades för några år sedan med ambition att utmana populismen med en liberal, socialt progressiv, grön, europavänlig politik. Det börjar bli allt tydligare för stora delar av det ungerska folket att populister är väldigt svåra att lita på.
Alla vill ju vinna val. Men jag är övertygad om att det går att vara populär utan att vara populist. Det handlar inte om att strunta i väljarnas åsikter eller att aldrig kunna byta uppfattning. Det handlar om ett politiskt ledarskap som står fast vid värderingar, även när det blåser, som erkänner olikheter, men som söker långsiktiga kompromisser i stället för att bygga sin politik på ett konstruerat ”vi och dom”. Det borde vara en populär uppfattning. Den är liberal.
Karin Karlsbro
Ledamot i Europaparlamentet (L)