Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Har "hårdingen" Hanif Bali mjuknat?

Har hårdingen Hanif Bali mjuknat? Han vill utreda en legalisering av narkotika, med det klassiska argumentet: Då försvinner vinsterna från de kriminella gängen.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Han är ingen hårding mot kriminalitet. Men han skjuter gärna från höften.

Bild: Linda Forth

Annons

Okej, låt oss anta att vi legaliserar cannabis. Vi kanske till och med gör som Hanif Bali föreslår, vi inför en "motbok" för cannabis. Människor får hämta ut en viss mängd cannabis varje månad. Fundera över följande två scenarior:

Det är nästan så att man föreställer sig att de tidigare kriminella går arm i arm med polisen och sjunger fredssånger.

Scenario 1: Vinsterna försvinner från de kriminella gängen. Snällt går människor och köper cannabis på den legala marknaden. De kriminella gängmedlemmarna ställer sig i kö för att delta i avhopparprogram. Vi får en fantastisk utveckling i våra förorter. Det är nästan så att man föreställer sig att de tidigare kriminella går arm i arm med polisen och sjunger fredssånger.

Annons

Annons

Scenario 2: De kriminella gängen kommer snabbt att anpassa sig till en ny verklighet. De kommer att utnyttja de kryphål som legaliseringen innebär. Det blir näst intill omöjligt för polisen att komma åt den illegala narkotikahandeln eftersom den som har en mindre mängd narkotika i fickan alltid kan hävda att det är "för eget bruk".

När det uppstår en legal marknad för cannabis, så kommer de kriminella att erbjuda andra typer av cannabis, med en högre halt av det rusframkallande medlet THC.

Rivaliteten mellan de kriminella gängen kommer att fortsätta. Unga berusade män kommer även i fortsättningen att reta sig på varandra – och ta till våld för att demonstrera sin makt. De tänker inte avstå från inkomster på flera tusen kronor i veckan. Och de har inga planer på att ställa sig kön på Arbetsförmedlingen.

Det blir fler trögtänkta människor och fler fall för psykiatrin.

En legalisering kommer också att leda till att fler personer röker cannabis. Det blir fler trögtänkta människor och fler fall för psykiatrin.

Låt oss stanna här. Jag är övertygad om att de flesta läsare kan göra en realistisk bedömning av vilket av de två scenarierna som är troligast.

Själva grejen med Hanif Bali är att han i en vilda västern-stil springer ut på sociala medier och skjuter från höften mot dem som han för tillfället inte gillar. Ett par gånger har partiledningen tvingats ingripa mot honom.Det är sällan han tänker efter. Men anhängare har han. Och den moderata partiledningen saknar ryggrad att plocka bort honom som riksdagskandidat.

Annons

Annons

Nu har Hanif Bali "kommit på" att en legalisering av cannabis skulle vara en god idé.

... är så gränslöst naiva när det gäller att förstå hur narkotikamarknaden och kriminalitet fungerar.

Det är intressant att en del "hårdingar" är så gränslöst naiva när det gäller att förstå hur narkotikamarknaden och kriminalitet fungerar. Ena stunden hårdare tag. Andra stunden legalisering av just sådana varor som de kriminella gängen lever av. Men de kriminella gängen sysslar även med storskalig handel med legala varor, redan i dag. Sprit och cigaretter, till exempel. En legalisering av narkotika skulle snarare skapa nya möjligheter för de kriminella gängen.

Men det är det sega vardagsarbetet som görs på gatorna som måste förbättras.

Kampen mot kriminalitet är inte enkel. Det finns inga snabba klipp. Men visst går det att vända trenden. Det går till och med att åstadkomma effekter ganska snart. Men det är det sega vardagsarbetet som görs på gatorna som måste förbättras. När får vi se en presskonferens där en politiker säger så?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan