Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Parisavtalet är ett korthus

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljö- och klimatlarmen har avlöst varandra de senaste åren. Evert Andersson och Mats Kälvemark skriver att de är tomma ord.

Annons

Inför FN:s 25:e konferens om klimatet i Madrid översköljs vi nu av larmrapporter. Vi måste ställa om våra liv för att leva upp till 'Parisavtalet'. I Sverige matas vi dagligen med argument för meningslösa åtgärder som dramatiskt begränsar våra levnadsvillkor.

Men verkligheten och historiken över alla larm sedan 1970-talet visar att de är tomma ord. De har aldrig blivit verklighet.

Alla nationer har frivilligt gett löften om sina koldioxidutsläpp till 2030. En del får öka och framförallt i västvärlden minska.

Vad 'avtalet' innehåller är dåligt känt inte bara av allmänheten utan också av politiker av alla nyanser. Media förstärker propagandan. Men Parisavtalet är ett korthus.

Annons

Få vet att de fossila utsläppen av koldioxid bara är en nästan försumbar del av koldioxidutbytet med atmosfären. Mindre än felmarginalen på de naturliga från hav och land. De flesta vet bara att målet är att begränsa global temperaturökning till 2 eller helst 1,5 grader.

Annons

Alla nationer har frivilligt gett löften om sina koldioxidutsläpp till 2030. En del får öka och framförallt i västvärlden minska. Men summan av löftena är nästan ingenting av vad man antar krävs. Och ger ingen mätbar temperaturskillnad år 2100.

Världens ledare jublade när Parisavtalet var klart. Men den är ett tomt skal. Tre konferenser efter Paris skulle fylla avtalet med innehåll men utan framgång. Man måste enas om höjda ambitioner och hur kontrollera efterlevnaden. Och vem ska betala den ofantliga notan, beräknad till 2700 miljarder kronor. Per år!

Så bra då att klimatkänsligheten för koldioxid har kraftigt överdrivits. Aktuell vetenskap anger en ökning på cirka 1 grad till år 2100. För detta behövs inga samhällsomstörtande klimatåtgärder enligt 700 vetenskapsmäns brev till FN:s generalsekreterare.

I takt med växande globalt energibehov kommer därför inte utsläppsnivån att minska på decennier.

Med hjälp av fossil energi och 1 grad varmare hittills har förutsättningarna för mänskligheten blivit mycket bättre. Omkomna i naturkatastrofer och barnadödligheten har minskat. Skördarna har ökat och jorden har blivit grönare etcetera. 1 grad till välkomnas därför av de flesta. Då får vi en temperaturnivå som vi i mänsklighetens historia haft flera gånger tidigare. Utan fossilt koldioxid.

Korthuset vacklar. Det viktigaste kortet är mänsklighetens användning av fossil energi. Verkligheten visar att klimatkänsligheten överdrivits. Vi satsar allt på ett överdrivet problem.

Annons

Annons

Det andra kortet är tron på att förnybar energi är lösningen. Det är orimligt att ersätta nuvarande 85 procent av världens energiförsörjning som är fossil med väderberoende energi som i dag knappt är mätbar. I takt med växande globalt energibehov kommer därför inte utsläppsnivån att minska på decennier.

Klimatförändring är planetens normaltillstånd sedan begynnelsen ...

De länder som gjorde tummen ner för krisrapporten vid förra årets konferens i Katowice står för 58 procent av världens koldioxidutsläpp. Miljoner har lyfts ur fattigdom och många miljarder till finns att sörja för. Kina hjälper också andra fattiga länder i Asien och Afrika. Det planeras och byggs mer än 2000 nya moderna kolkraftverk. Sverige har 1,5 promille av världens koldioxidutsläpp. Det skulle inte märkas om vi upphörde att existera.

Flödet av vilseledande information leder till förvirring och att folk inte orkar bry sig. Klimatförändringar är inte summan av TV-nyheternas rapporter om extrema väderfenomen. De är varken fler eller värre enligt statistiken. Isläget i Arktis varierar periodiskt inom normala gränser. Havet stiger visserligen med ca 2mm/år sedan mycket länge, men öarna i Stilla Havet riskerar inte att bli dränkta. Klimatförändring är planetens normaltillstånd sedan begynnelsen och den klimatförbättring som skett efter lilla istiden, som räckte in på 1800-talet, ska vi vara tacksamma för.

Korthuset rasar när folk ser verkligheten bortom hotbilderna och de grönskimrande, politiska beskrivningarna . När vi till fullo inser bräckligheten i basen faller korthuset ihop.

(Källor: FN:s klimatpanel IPCC och Parisavtalets text. Lewis & Curry m. fl. om klimatkänsligheten. . Ingen klimatkris https://clintel.nl/wp-content/uploads/2019/09/ecd-letter-to-un.pdf , Prof. N-A Mörner om havsnivå)

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan