Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Knäpp vänster hade inga likheter med Vår tid är nu

I tv-serien Vår tid är nu tecknas en bild av den yttersta vänstern. Bilden är grovt missvisande. Men visst skulle det gå att göra satir av den vänster som jag själv tillhörde.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Vänstergruppen i tv-serien Vår tid är nu har inga likheter med verklighetens vänster. (Foto: Johan Paulin/SVT)

Annons

I Vår tid är nu får vi följa en vänstergrupp som planerar attentat, som tar barnet från en mamma och som även i övrigt framstår som en religiös sekt. Hjältarna i sammanhanget är den hemliga underrättelsetjänsten IB, som bevakar dem och till slut ser till att polisen gör ett tillslag.

Men den var inte i närheten av den bild som tecknas i tv-serien Vår tid är nu.

Det fanns en liten gruppering som kallades rebellerna, som var knäppgökar av det mer allvarliga slaget. Men om vi nu talar om den utomparlamentariska vänstern i stort, så var den visserligen knäpp, den fjäskade för diktaturer och den hade en märklig självbild. Men den var inte i närheten av den bild som tecknas i tv-serien Vår tid är nu.

Annons

Jag var med och bildade en FNL-grupp i Stenungsund 1972. Formellt en bred organisation för FNL och Nordvietnam mot USA. I praktiken styrd av maoister.

Annons

Året därefter engagerade jag mig i SKU (ml), ungdomsförbund till KFMLr. Ja, bara bokstavskombinationerna blir ju lite av satir. Genom att lägga till fler bokstäver så utskiljde man sig från andra vänstergrupper. Visserligen var borgarklassen huvudfienden. Men informellt fanns det ännu värre fiender, nämligen andra vänstergrupper. Alltså: Lägg på en bokstav till för att visa hur jätterevolutionära just vår gruppering är.

Revolutionärerna i KFMLr kämpade för arbetarklassen, pratade göteborgska och försökte göra sig till för den arbetarklass som avskydde allt KFMLr stod för. Partiet fick två promille i ett riksdagsval.

... att homosexualitet var ett dekadent njutningsmedel för överklassen ...

På något sätt förenades den tidens ytterligheter i svensk politik när KFMLr gjorde det till officiell politik att homosexualitet var ett dekadent njutningsmedel för överklassen och föregångaren till dagens Kristdemokrater ungefär samtidigt förklarade att det var en sjukdom.

Vid mitten av 70-talet övergick mitt engagemang till det maoistiska Röd Ungdom, ungdomsförbund till SKP. Min journalistiska karriär började på tidningen Gnistan.

Här introducerades täcknamn på medlemsmöten och sommarläger för att försöka förvilla ”klassfienden” i form av förväntade infiltratörer från Säpo, IB eller någon annan typ av säkerhetstjänst.

Resultat: En sjuhelskotta röra av uteslutningsärenden och splittringar.

Annons

Annons

Vi läste Lenins böcker om hur det kommunistiska partiet ska organiseras. Det var krångliga ord och invecklade förklaringar. Men kontentan var: Ledningen bestämmer allt. Då har vi alltså ett antal unga och driftiga människor, som dessutom har en drivkraft att vara emot det etablerade. Och så introducerar de själva Lenins ledningsmodell. Resultat: En sjuhelskotta röra av uteslutningsärenden och splittringar. Så även om promillegrupperna SKP och KFMLr var ”giganterna” i sammanhanget, så fanns det också en rad andra grupperingar: Marxist-leninistiska kampförbundet, Förbundet kommunist, Revolutionära marxisters förbund. Ja, och några till.

Den stridbare liberalen Per Ahlmark polemiserade mot vänsterns diktaturfjäsk och hade rätt.

... en självsatirisk effekt när Säpo-poliser dök upp på Värnpliktsriksdagen i Örebro 1972 ...

Det blev även en självsatirisk effekt när Säpo-poliser dök upp på Värnpliktsriksdagen i Örebro 1972 och gjorde anteckningar. Här satt alltså ett stort antal ungdomar. Och så dyker det upp några betydligt äldre herrar och gör anteckningar. De inbillar sig att de är diskreta!

Så visst finns det anledning att göra underhållning av 70-talets politiska liv. Men tv-serien Vår tid är nu är missvisande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan