Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
NA visar årskrönika på slottsväggen: ”Journalistik på ett helt nytt och unikt sätt”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Aldrig tidigare har väl en tidning visat nyhetsåret på en gigantisk slottsvägg. Men någon gång ska vara den första. Tack vare ljusshowen ”Den magiska maskinen” kommer NA att visa en film strax före tolvslaget som rekordsnabbt sammanfattar nyhetsåret i Örebro 2019. Under 70 sekunder får nyårsfirarna uppleva nyhetshändelser, dramatik och glädje på en och samma gång. På NA tycker vi det här är en fantastisk möjlighet att med avancerad teknik kunna publicera journalistik på ett helt nytt och unikt sätt.

NA är en av sponsorerna bakom ljusshowen ”Den magiska maskinen” i Örebro. Årets upplaga är mer avancerad än tidigare och har uppskattats av besökarna. I samband med varje show får också sponsorerna möjlighet att visa sig på väggen i form av en stillbild. Även här visar NA upp nyhetsåret i ett gigantiskt bildkollage som täcker den västra slottsväggen från torn till torn.

Annons

Annons

Den dagen som vår journalistik blev mest läst i år.

2020 har varit ett händelserikt nyhetsår. NA har rapporterat om många nyhetshändelser, avslöjat brister i samhället men också lyft det som varit bra. Årets största nyhet är förmodligen, året är ju inte slut än, sprängningen av strippklubben på Holmen i Örebro i slutet av juni. Explosionen var en av de kraftigaste i Sverige på senare år och huset som sprängdes jämnades med marken. Detonationen hördes över ett stort område och det var många som vaknade av den mitt i natten. NA publicerade massor av artiklar, filmer och bilder dygnet efter och det blev också den dagen som vår journalistik blev mest läst i år. Det ser vi i våra siffror digitalt. I Sydnärke inträffade flera dödsfall i samband med olyckor under sommaren. I Bergslagen blev årets mest omtalade händelse rånförsöket mot Handelsbanken i Lindesberg.

Bild: Gabriel Rådström

Vi har också berättat om mycket glädje under året. Som när örebrosonen och ishockeyspelaren Calle Gunnarsson firades på Stortorget när han för evigt skrev in sig i idrottshistorien som Stanley Cup-mästare. Vi har också skildrat många av folkfesterna som drar mycket människor – Önskekonserten, Hindersmässan och Marknadsafton. Och så har vi storvinsten - paret i Örebro som vann 561 miljoner kronor på Euro Jackpot. I höst har vi kunnat följa en fantastisk framgångsresa för Örebro hockey.

Annons

Annons

NA ska innehålla många röster

2019 fick NA nya ägare – Bonnier News – vilket vi är glada för. Vi har i höst organiserat om oss, startat den nya bilagan NA Helg, bytt tryckeri och gör numera tidningen i en upplaga så att alla våra läsare får läsa allt innehåll från Örebro län. Inför 2020 rustar vi nu för att utveckla innehållet. NA ska innehålla många röster och därför är det naturligt att vi idag presenterar fyra nya krönikörer; Anna Jinghede, Markus Lutteman, Emma Larsson och Kaltum Mohamud. Våra nuvarande krönikörer – Åsa Sandell, Pelle Blohm, Ove Danielsson, Ylva Yngveson, Dennis Martinsson och Stigbjörn Bergensten följer självklart med oss in i 2020 också.

Ytterligare en nyhet, som kommer glädja många av våra läsare, kommer vi att presentera den 2 januari.

God Jul!

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy