Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
Karin Karlsbro (L): Vår tid är nu – En färd genom ett annorlunda Sverige

“Vår tid är nu”. Det är den enda TV-serie jag hunnit följa under hösten.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

I tv-serien får vi följa familjeföretagets, finkrogens, ständiga utmaningar från forna glansdagar till tuffare tider. (Foto: Carl-Henrik/SVT)

Annons

En berättelse och en tidsresa som sträcker sig över generationer. Ett drama som rymmer både lycka och sorg och det mesta som tillhör våra liv.

... från forna glansdagar till tuffare tider när främmande smaker och nya rätter som pizzan gör entré ...

Vi får också följa familjeföretagets, finkrogens, ständiga utmaningar från forna glansdagar till tuffare tider när främmande smaker och nya rätter som pizzan gör entré i ett Sverige som förändras.

Huvudpersonernas livsöden vävs ihop med det som händer i samhällsutvecklingen. En färd som startar i ett Sverige som var djupt annorlunda jämfört med i dag.

Hade jag valt att lämna min familj för att leva på kärlek, kokt potatis och drömmen om en revolution ...

Annons

Annons

Jag kan inte låta bli att fundera över vem jag själv hade varit om jag fötts på en annan plats, i en annan tid. Hur jag hade förhållit mig till 30-talets framväxande nazism i Europa? Hade jag, precis som Christina i TV-serien, kunnat bli fast i en kommunistisk sekt under 1960-talets vänstervåg? Hade jag valt att lämna min familj för att leva på kärlek, kokt potatis och drömmen om en revolution som det var mycket få, om ens någon som innerst inne trodde skulle ske?

Svaret får vi förstås aldrig veta. Men vi kan fundera över hur historien om vår tid, som vi lever i nu, kommer att berättas om i framtiden.

... ett nytt årtionde ger oss nya möjligheter att göra om och göra rätt ...

Ett nytt år står nu för dörren och vi tar steget in i ett nytt decennium. Nyårslöften brukar sällan fungera, men ett nytt årtionde ger oss nya möjligheter att göra om och göra rätt både i det stora och det lilla perspektivet.

Jordens klimat är på väg att förstöras. Åtgärderna brådskar. Ändå har vi hittills i hög grad fortsatt göra ”business as usual”. Låt nu 2020 bli året då vi bestämmer oss för att vända utsläppskurvorna och går från ord till handling och gör det som vetenskapen råder oss till. Men det kräver både politiska beslut och personligt agerande, mod och eftertanke.

Oberoende domstolar, fria medier och civilsamhället attackerats samtidigt som HBTQ-personer förföljs.

Annons

Demokratin är hotad till och med i Europa. Trots att EU är ett samarbete för just demokratier bedrivs inom vissa av unionens medlemsländer en politik som är både oroande och direkt farlig. Oberoende domstolar, fria medier och civilsamhället attackerats samtidigt som HBTQ-personer förföljs. Låt 2020 bli året då vi sätter ner foten. Ska man vara med och skörda frukten av EU-medlemskapet måste man också respektera spelreglerna.

Annons

Nationalismen är på frammarsch. Populismen lockar med enkla lösningar på svåra problem, även i Sverige. Vi måste lära av historien för att inte göra om gamla misstag.

Låt 2020 bli året vi säger ifrån. Alla kan göra något för att försvara det öppna demokratiska samhället. Gå med i ett politiskt parti med demokratiska värderingar eller en organisation. Låt inte ”fake news” styra samhällsdebatten. Prenumerera på en tidning och bidra på så sätt till samhällsdebatt och oberoende granskning av oss makthavare. Alla kan göra något.

Till sist har vi har ett ansvar för den värld vi lämnar över till våra barn. Vår tid är nu.

Som folkvald politiker har man ett extra stort ansvar och jag ska göra vad jag kan utifrån det jag har lovat väljarna. Jag är optimist och övertygad om att det går att övervinna de utmaningar vi står inför. Till sist har vi har ett ansvar för den värld vi lämnar över till våra barn. Vår tid är nu. Gott Nytt År!

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan