Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
BRT-bussar hotar en redan ansträngd trafiksituation

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

BRT (Bus Rapid Transport) är ett system för att transportera många resenärer längs en given sträcka.

Annons

Kommunen och Regionen skall besluta om införandet av BRT (Bus Rapid Transport) på en busslinje från Universitet till Tegner-lunden. BRT innebär att en egen bussfil inrättas på vissa sträckor och att hållplatserna tar stor plats. Dessa bussar kan styra trafikljusen så att de får grönt ljus. Även andra bussar ska nyttja bussfilen. Etapp 1 går bara till Tegner-lunden. Om projektet gemomföres verkar det självklart att direkt inkludera etapp 2 som en rundslinga Tegner-lunden, Varberga, Vivalla, Tegner-lunden för att få bra trafikunderlag.

Annons

Annons

Vi är inte emot att kollektivtrafiken utvecklas och blir effektivare. Det är störande att idag ibland se så många bussar åka nästan tomma. Men vi är starkt emot att BRT troligen kommer att minska kapaciteten för biltrafik än mer. Om kommunen växer enligt prognoserna så behövs ökad kapacitet i gatunätet även om var och en använder bilen mindre. Det finns även alternativ till BRT.

Kommunen har under senare år försvårat trafikflödet i centrala Örebro. Det känns stundtal som trafiken ökat 50 procent där men den har minskat cirka 10 procent. Hur har det gått till? I korthet, genom borttagning svängfiler i ett antal korsningar, långa byggnadstider för gator och hus medförande begränsad framkomlighet. Diverse andra projekt till exempel Trädgårdsgatan, nya busshållplatser mm har också försvårat.

Nu skall man lösa upp problemet man skapat (enligt plan?) med BRT-bussar!

Bra framkomlighet för alla, cyklister, bilister och fotgängare (och buss).

Trafikupproret i Örebro (FB)

/Anders Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy