Annons

Annons

Annons

Hällefors

Debatt
Hög tid att göra Campus Grythyttan mer aptitligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiets Mats Gunnarsson, Monika Aune och Fredrik Persson trycker på vikten av att behålla Campus i Grythyttan.

Annons

Vi vet att tillgången till högre utbildning är en viktig framtidsfråga för både individ och samhälle. Idag är mycket av den koncentrerad till den största staden i varje län, i vårt fall Örebro. Men några delar av verksamheten är förlagd på andra orter i länet, fast fortfarande som en del av universitetet. Det tycker vi i Miljöpartiet är bra. Det sprider den positiva nyttan av universitetet till fler kommuner på ett konkret sätt och utmanar också den ganska stora organisationen – som ett universitet i dag är – att tänka i nya banor.

Förutom att ha verksamhet permanent på annan ort så bedrivs mycket utbildning i dag på distans. Det är en utbildningsform som passar väldigt bra för äldre studenter som ofta redan bildat familj och skaffat sig mer fast förankring på annan ort.

Annons

Campus Grythyttan är en unik miljö som var en pionjärverksamhet för restaurangutveckling i Sverige ...

Annons

Exempel finns både för lärare, polis- och många andra viktiga utbildningar. Örebro universitet utmärker sig tyvärr inte som ett av de mest aktiva när det gäller distansutbildning eller utlokalisering och nu hotas en av de få verksamheterna – Campus i Grythyttan.

Campus Grythyttan är en unik miljö som var en pionjärverksamhet för restaurangutveckling i Sverige och har bland annat sitt unika bibliotek med gastronomilitteratur. Närheten till en bygd starkt präglad av besöksnäringen med Loka Brunn och Grythyttans gästgiveri. Måltidens hus som också är en unik byggnad kan ses som navet för den verksamheten.

Nu har dessutom ansvariga ministern tydligt markerat universitets uppgift.

Att det innebär utmaningar att bedriva en verksamhet långt ifrån huvudorten och i en glesbebyggd del av länet är förståeligt men då måste universitetet sätta sig tillsammans med regionen och kommunen för att ta fram gemensamma åtgärder som stärker Campus Grythyttan och därmed också Hällefors kommun och hela regionen. Nu har dessutom ansvariga ministern tydligt markerat universitets uppgift.

Här är några enkla saker att börja med för att attrahera fler studenter:

Inför rabatterade länskort eller helt gratis för de studenter som väljer att plugga en del eller hela sin utbildning i Grythyttan.

Inför expressbussar till och från Örebro –  Campus – Hällefors med lite högre standard. Det är i dag den längsta bussresan vi kan göra i vårt län.

Annons

Annons

Gör en kortsiktig gemensam satsning på själva campusområdet där alla tre parter få dra sitt strå till stacken.

Alla parter behövs om det skall bli stark utveckling.

Dessutom måste en gemensam plan för att långsiktigt stärka besöksnäringen i norra länsdelen skapas. Där finns redan starka varumärken som är kända långt utanför vår egen region och en fantastisk natur med stor potential, inte minst för turister från Europa nu när intresset ökar för närmare turistmål som inte kräver flyg. Här bör också näringslivet bjudas in som aktiv partner.

Det är dags att sätta sig tillsammans och se utanför boxen, universitet, region, kommun och näringsliv samt civilsamhället. Alla parter behövs om det skall bli stark utveckling. Intresset från holländska företagare för etablering nära Grythyttan talar också för att visa på hela regionens intresse av utveckling i norra länsdelen.

Mats Gunnarsson

Miljöpartiet, oppositionsråd Region Örebro län

Monika Aune

Miljöpartiet, gruppledare Region Örebro län

Fredrik Persson

Miljöpartiet, fullmäktigeledamot i regionfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan