Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Trots närheten till Kina – i Taiwan är antalet smittade färre än i Sverige

Jo, jag vet. Det vimlar nu av självutnämnda smittskyddsexperter där ute som vet precis hur det ska gå till att hejda smittan – och som dessutom kräver den ena eller den andra personens avgång. Jag vill inte gärna skriva en sådan text.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Trots närheten till Kina är smittspridningen i Taiwan begränsad. Taiwan har färre smittade än Sverige, på en befolkning som är mer än dubbelt så stor.

Bild: TT

Annons

Men jag kan inte låta bli att notera en sak: Taiwan har hittills lyckats sällsynt väl med att hejda smittspridningen.

Under förra året gjordes 2,7 miljoner besök från Kina i Taiwan. Riskerna är alltså stora.

Utgångspunkten för Taiwan var följande: 800 000 taiwaneser bor i Kina. Ytterligare 400 000 arbetar i Kina. Under förra året gjordes 2,7 miljoner besök från Kina i Taiwan. Riskerna är alltså stora.

Några exempel på vad Taiwan har gjort:

Så fort det blev känt att en ny och hittills okänd sjukdom börjat härja i Kina började hälsovårdspersonal gå ombord på flygplan från riskområden i Kina, när de anlände till Taiwan. Innan passagerarna klev av planet gjordes en snabb bedömning av deras hälsa.

Annons

Några dagar senare utvidgades kontrollerna till att gälla alla som varit i Hubei-provinsen i Kina de senaste två veckorna.

Annons

Den 6 februari infördes ett krav på att taiwaneser som varit i något av de smittade områdena i Kina skulle stanna hemma i 14 dagar. Brott mot denna hemkarantän straffas med böter.

... obligatoriskt för alla ankommande passagerare från andra länder att fylla i en hälsodeklaration ...

11 februari blev det obligatoriskt för alla ankommande passagerare från andra länder att fylla i en hälsodeklaration, med specifika frågor om symtom som skulle kunna vara ett tecken på en corona-infektion.

Sedan några dagar kontrolleras personer som kommer till Taipeis tunnelbana med kameror som känner av kroppsvärmen. De som har feber avvisas.

Vi talar alltså om handfasta åtgärder. När detta skrivs har Taiwan 48 konstaterade fall av smitta med coronavirus, Sverige har 355. Taiwans befolkning är mer än dubbelt så stor som Sveriges och det är ett av världens mest tätbefolkade länder.

En stat som varit imponerande effektiv med att bekämpa smittan drabbades alltså av ett flygstopp av rent politiska skäl.

I Italien ville myndigheterna visa handlingskraft mot smittan och förbjöd flygningar från Kina till Italien. Eftersom stormakten Kina kräver att Taiwan ska underordnas Kina, så gällde detta förbud även Taiwan. En stat som varit imponerande effektiv med att bekämpa smittan drabbades alltså av ett flygstopp av rent politiska skäl.

Annons

Annons

Nu har den italienska regeringen tvingats att förklara hela landet i ett slags karantän, på grund en omfattande spridning av corona-viruset. Så det är snarare Taiwan som har behov att skydda sig mot smittspridning från Italien.

När WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus skulle hålla presskonferens om corona-viruset den 30 januari, så öste han beröm över Kina. Han talade om att Kina hade satt en ny standard för att förhindra spridning av smitta.

Sannolikt började smittspridningen i Kina redan i september-oktober.

Den 30 december 2019 varnade den unge kinesiske läkaren Li Wenliang sina kollegor och studiekamrater för att något var på gång. I en chattgrupp uppmanade han dem att använda skyddsutrustning. Några dagar senare kallades han till den lokala polisstationen, anklagad för att ha spridit falska kommentarer. Han avled i februari, efter att ha smittats av en patient. Kinas attityd är ett hot mot folkhälsan i hela världen!

Så WHO-chefen hyllar det land som förteg smittspridningen. WHO utestänger demokratin Taiwan som bekämpar smittan med imponerande framgång.

Till toppen av sidan