Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Glöm inte utmanande lekmiljöer där det behövs som mest!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiets Niclas Persson och Maria Sääf skriver om bra lekmiljöer vid skolorna.

Annons

Svar

...till Ullis Sandberg (S) med flera som i NA den 5 mars skrev om kommunens förnyelsearbete för bättre, vildare och mer utmanande lekplatser.

Vi i Miljöpartiet är övertygade om att många barn kommer uppskatta alla de nya lekmiljöerna, såsom allt spännande som nu går att upptäcka i Varbergaskogen. Detta är ett av många fantastiska projekt som duktiga medarbetare på tekniska förvaltningen ligger bakom, och som visar att kommunen tar barns behov av att röra sig och utmanas i sin lek på allvar. Det är även glädjande att styrande politiker står upp för tjänstemännens hårda arbete och berättar om det för Örebroarna. Men det är också en förändringsresa som skett över en längre tid. Det stämmer visserligen i sak att det funnits ett politiskt stöd, eftersom det drivits på av Miljöpartiet. Men sanningen är att de styrande partierna visat frågorna väldigt lite intresse under förra mandatperioden. Så arbetet har gått framåt trots detta.

Annons

Annons

Det är glädjande att styrande politiker förstått att det inte går att bygga lekmiljöer för att de ska vara lätta att sköta ...

Men det är mycket som är sant i den debattartikel som Ullis Sandberg (S) med flera skrivit, såsom att många lekmiljöer är alldeles för tillrättalagda. Att de med rätta bör liknas vid “snabbmatslekplatser” eftersom de är fantasifattiga och outmanande. Det är glädjande att styrande politiker förstått att det inte går att bygga lekmiljöer för att de ska vara lätta att sköta om utan att barnens behov och möjlighet att skapa egna lekar måste vara i centrum.

Detta är något de bör förmedla till sina partikollegor inom skolans värld. Aldrig tidigare har så många skolor och förskolor planerats och byggts som just nu. Samtidigt ser vi i Miljöpartiet att väldigt lite har skett för att de lekmiljöer som de allra flesta barn spenderar mest tid ska bli vildare och roligare. Arbetet med gröna skolgårdar har blivit en tummetott och många skolor domineras fortfarande av asfalt och lekredskap som är lätta att underhålla.

De lär sig tänja sina gränser så att självförtroende växer och de bättre kan bedöma risker och sin egen förmåga.

Det arbete som tekniska förvaltningen gjort kan tjäna som goda exempel och visa vägen för hur beslutsfattare och kommunens fastighetsbolag för skollokaler - Futurum - bör tänka kring barns lekmiljöer. Befintliga naturmiljöer behöver bevaras och bli en del av lekmiljön på nya gårdar när mark bebyggs. Att bevara träd och buskar är särskilt viktigt för att kunna erbjuda tillräckligt med skugga när solen riskerar att bränna små barn, vilket är ett problem på många nybyggda förskolegårdar idag.  Ett investeringsprogram behövs även för att liva upp befintliga och alltför tillrättalagda gårdar genom att plantera in mer grönska. 

Annons

Annons

Argumenten för detta finns, för att citera Ullis Sandberg (S) med flera: “Att möjliggöra för rika och stimulerande lekmiljöer är en av samhällets viktiga investeringar.”. Det ger barn möjlighet att träna såväl motoriska som sociala färdigheter. De lär sig tänja sina gränser så att självförtroende växer och de bättre kan bedöma risker och sin egen förmåga. Lek i natur främjar dessutom mer jämställda lekar.

Det finns inga viktigare lekmiljöer än de vid skolor och förskolor, se till att prioritera dem!

Niclas Persson

språkrör, Miljöpartiet de gröna i Örebro

Maria Sääf

Miljöpartiet, ledamot, programnämnd samhällsbyggnad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy