Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
ANDERS NILSSON: Vår tids största samhällskris är här: ”Det kan ändå komma något positivt ur detta"

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Coronaviruset fortsätter att spridas och Sverige håller på att stänga ned. Bit för bit. Det är en olustig känsla och reaktionerna på allt som händer är olika. De flesta tar allt på största allvar. En del tycker att myndigheterna överdriver. Vad som är rätt eller fel kan ingen säga i dagsläget men en sak kan vi vara säkra på. När viruset bekämpats och oron lagt sig kommer alla beslut ifrågasättas och utvärderas.

Foto: CDC, Alissa Eckert, Dan Higgins

Den här veckan började som vilken vecka som helst. Ingen kunde ana vad som sedan skulle hända. I onsdags morse förberedde vi oss på NA inför Örebrogalan. Årets stora gala där framgångar under förra året ska premieras. Men oron hade börjat sprida sig och allt fler företag hade tagit beslut om restriktioner för sina anställda. Det hände även oss på NA. Vår ägare förbjöd oss att vistas i folksamlingar med mer än 500 personer. För arrangörerna av Örebrogalan fanns inte mycket att göra när företag efter företag berättade att de inte kunde delta. Det var bara att ställa in galan. Ett stort beslut lokalt men ingenting i jämförelse med det som skulle komma några timmar senare när regeringen förbjöd alla samlingar i landet med över 500 personer. När sedan Donald Trump berättade att han skulle stänga ned flygtrafiken mellan USA och Europa var det som om proppen gick ur.

Annons

Annons

Jag hör om människor som väntat i timmar på att komma fram till 1177.

Därefter har evenemang efter evenemang ställts in. Både kommande veckor och månader. Det blir ingen slutspelshockey med Örebro de närmaste veckorna. Mässor och konserter ställs in. Företag avbokar sina konferenser. Hotellen står tomma. När alla drar i handbromsen samtidigt får det stora och snabba konsekvenser på ekonomin. Det är en förklaring till att börsen rekordrasar elva procent på en dag. Handeln har det tufft men livsmedelsaffärerna har många besökare. Människor hamstrar och vissa hyllor är overkligt tomma. Trycket på vården är enormt. Jag hör om människor som väntat i timmar på att komma fram till 1177. Samtidigt gör vårdpersonalen ett fantastiskt jobb. De är hjältarna.

All vår rapportering om coronapandemin blir mycket läst. Faktum är att vi har fler läsare än någonsin på na.se just nu. Läsningen är 35 procent högre än normalt denna vecka. När det blir kris så vänder sig människor i första hand till traditionella medier. De vill ha fakta som är trovärdig. Uppgifter det går att lita på. Det är också viktigt att hålla sig informerad. Speciellt när utvecklingen av denna kris förändras hela tiden.

Förhoppningsvis kan Sverige bli ett mer enat land

Det här är förmodligen den största samhällskris vi kommer att få uppleva under vår livstid. Det är många som är oroliga men det kan ändå komma något positivt ur detta. Vid krissituationer sluter sig människor samman. Det har vi sett vid tidigare kriser och vi ser många exempel på det nu. Förhoppningsvis kan Sverige bli ett mer enat land med mindre polarisering när pandemin är över.

Annons

Annons

Till toppen av sidan