Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Omoraliskt att ge skjuta kärnkraften problem till våra barn

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn .Foto: Adam Ihse/TT

Annons

I klimat- och energidebatten är det många som tycker att vi ska satsa på kärnkraft, inte så underligt. Den är fri från koldioxid vilket är viktigt för att lyckas bromsa temperaturhöjningen på jorden och kommande generationers livsvillkor.

För mig handlar det om moral. Dagens generation har utnyttjat kunskaperna i kemin, och har ”kemikaliserat” vår miljö, en del med gott resultat men tyvärr också till stora negativa miljöeffekter som vi i dag kämpar med att reparera. Det gäller såväl våra livsmedel som tyger i möbler som, exempel. Genom kärnkraften skapar vi ett växande lager av avfall som vi sedan starten har arbetat med att finna ett säkert förvaringssätt för. Det radioaktiva avfallet måste lagras på ett sådant sätt att vi människor och annat levande inte kommer i kontakt med detsamma och det låter som att man inte har kommit i mål med det arbetet.

Annons

Annons

Även om man anser att man har det, att lämna garantier för att lagret inte kommer att läcka är omöjligt. Om det händer efter ett antal hundra år finns inte den som har lämnat garantierna och behöver inte ta konsekvenserna. Det är illa nog med de skador som det kemiska samhället skapat, men att efterlämna så farligt avfall, med de risker det medför, till kommande generationer tycker jag är oansvarigt.

Till det kan läggas risken för kärnkraftsolyckor likt de som redan drabbat oss.

Göran Essén

Glanshammar

Annons

Annons

Till toppen av sidan