Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Straffskatt på bilköp

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inför väl tilltagna skrotningspremier, tycker skribenten.

Annons

Hur tänker beslutande politiker, framförallt miljöpartister, om den globala luftföroreningen? Kunskapen är lika med noll. Sverige släpper ut totalt 0,04 procent föroreningar, Kina och Indien 20 procent var. Men vi svenskar ska med alla medel straffbeskattas för dessa 0,04 procent. Nu står, av förklarliga skäl, i stort sett allt flyg på marken, till stor glädje för Miljöpartiet, men när det fungerade normalt trodde desamma: Beskatta resenärerna så blir bränslet renare och utsläppen mindre.

Annons

Annons

Jag avsåg att dra ett strå till stacken genom att byta ut min fem år gamla bil till en ny, extremt miljövänlig, dock ej el- eller hybridbil. Troligtvis skulle min gamla köpas av någon, vars bil var ännu äldre och därmed miljöovänligare.

Förhoppningsvis skulle en miljöovänlig bil därmed skrotas.

Döm om min förvåning, för detta skulle jag straffbeskattas med cirka 10 000 kronor per år i tre år. Den tänkta bilen var av medelklass.

Samtidigt subventioneras elbilar med stora summor, trots att miljöpåverkan vid framtagande av batterier är större än vad en ny diesel släpper under sina första 20 000 mil.

Logiskt är att slopa subventionerna och återgå till skrotbilspremier på gamla bilar under en period, tills forskare och motortillverkare löst hela luftföroreningsproblemet. Konstlade miljöpartipolitiska skatter löser inte detta.

Vad händer i stället? Såg på tv:s Kunskapskanalen härom kvällen och visste det tidigare: skrotbilar i stora mängder skeppas över till Benin i västra Afrika, ett av värdens fattigaste länder, men även till Nigeria och Ghana för att användas några år till. Affärerna sköts i första hand av libaneser, ortsbefolkningen gör grovjobbet.

Är detta en bra lösning på den globala luftföroreningen? Slopa subventionerna, inför väl tilltagna skrotningspremier och framför allt bestraffa inte nya miljövänliga bensin- och diselbilar.

Tänk om tänk rätt.

Rolf Gunnarsson

Örebro

Annons

Annons

Till toppen av sidan