Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Palestina stryps långsamt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den palestinska konstnären Samah Saed dekorerar ansiktsmasker i Gazaremsan. Foto: Adel Hana/PÅ

Annons

USA:s president Donald Trump har lanserat en ”fredsplan” för Palestina ”Peace to prosperity”. Det enda vi kan se är en plan för att långsamt fortsätta att strypa palestiniernas möjlighet att existera där de bott i många århundraden.

Konflikten i Palestina är idag världens äldsta politiska konflikt. Den som tittar på en karta över Mellanöstern finner att gränserna ofta ser ut att vara dragna med linjal, vilket de också är. Det är tydliga inslag av den europeiska kolonialismen. Storbritannien och Frankrike delade upp hela området från Medelhavet till Iran efter första världskriget. Palestina blev fram till 1948 ett brittiskt område. Vid andra världskrigets slut avslöjades hur framför allt judar massavrättats i Hitlers utrotningsläger. Efter ett krig 1948 omskapades stora delar av Palestina till Israel. Länderna i Europa har därför ett stort ansvar för situationen i Palestina. Ett ansvar som man knappast kan säga att de tagit vare sig tidigare eller nu när Israel är prioriterad handelspartner till EU.

Annons

Annons

Egentligen är det hyckleri av EU när man samtidigt ”beklagar” USA:s nya politik i Palestina och enbart med ord ger stöd till palestinierna.

EU:s stöd till Israel visas i ”Handlingsplanen EU-Israel, som antogs 2005, bygger på gemensamma värderingar om demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och grundläggande friheter, och främjar integrering av Israel i EU:s politik och program.” (EU:S faktablad). Det är omöjligt att se hur detta främjar fred och utveckling för det palestinska folket. Egentligen är det hyckleri av EU när man samtidigt ”beklagar” USA:s nya politik i Palestina och enbart med ord ger stöd till palestinierna. USA gav tidigare ett ganska stort stöd till palestinierna via UNRWA (FN). Det är nu helt borttaget av president Trump. Samtidigt har han tagit bort allt stöd som gått direkt till den palestinska myndigheten (PNA) på Västbanken. Dessa pengar har bland annat gått till palestinska säkerhetsstyrkor som bidragit till lugn i området. USA:s stödjer Israel med 3,1 miljarder dollar per år till landets militärbudget.

Palestiniernas situation förvärras för varje år som går. I Gaza bor i dag två miljoner människor på en yta av 365 km2 (5500 inv./km2). Israel har nyligen minskat vattenområdet där palestinier får fiska med en tredjedel. Endast tre procent av ”dricksvattnet” är drickbart. Medelåldern i hela befolkningen är 17 år. Hälften av befolkningen har inte tillräckligt med mat och Israel bestämmer hur mycket mat som tilldelas befolkningen. Sjukvården är mycket hårt belastad och hjälp utifrån når inte fram. Gaza är totalt isolerat från omvärlden. Vad som förs in i Gaza bestäms av Israel som granskar allt vid gränsövergångarna.

Annons

Annons

Delar av Västbanken är avskild av en åtta meter hög mur. Muren är byggd på ockuperat palestinskt område och fördöms av Internationella domstolen i Haag.

Västbanken är inte längre ett sammanhängande område. Över 650 000 israeliska bosättare kontrollerar vägar och vatten, vilket hårt drabbar palestinska byar och städer. Palestinska hus rivs systematiskt trots överenskommelser mellan Israel och PNA. Delar av Västbanken är avskild av en åtta meter hög mur. Muren är byggd på ockuperat palestinskt område och fördöms av Internationella domstolen i Haag.

Trumps ”fredsplan” är en ensidig proklamation för palestiniernas framtid. Planen visar att avsikten är att stycka sönder de palestinska områdena och skapa två enklaver för palestinier i Negevöknen. Palestiniernas officiella svar är att bryta förbindelserna och all form av samarbete med Israel och USA. Framtiden för sex miljoner palestinier och lika många judiska israeler blir alltmer oviss.

Anna Danielsson

läkare som besöker området regelbundet

Bitte Alling-Ode

kulturarbetare med erfarenhet från området

Håkan Brunnström

biomedicinsk analytiker med erfarenhet från området

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan