Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
KARIN KARLSBRO: Människans sämsta sidor blottades under coronakrisen – vi behöver ett EU som inte är "lagom"

När coronapandemin bröt ut blottades en av människans sämsta sidor – egoismen. Instinkten att rädda sig själv i stället för att försöka hjälpa varandra.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Hamstring av toalettpapper blev ett av uttrycken för coronakrisen. Det panikslagna beteendet fanns även på EU-nivå, skriver Karin Karlsbro, ledamot i Europaparlamentet (L).

Bild: Harri Sternljung, Tobias Bernander

Annons

Hyllor i matbutiker gapade tomma, toalettpapper, pastan och jäst tog snabbt slut och paniken spred sig. Jag har tänkt mycket på hur rädsla påverkar oss människor, och hur beslut fattade i panik kan förvärra en redan allvarlig situation.

Exportförbud infördes av flera medlemsstater för livsnödvändig sjukvårdsutrustning och gränser stängdes hastigt vilket försvårande handeln med mat och mediciner.

Det panikslagna beteende vi såg i svenska matbutiker skedde också på EU-nivå, men i stället för toalettpapper och pasta så var det medicin och medicinsk utrustning. Exportförbud infördes av flera medlemsstater för livsnödvändig sjukvårdsutrustning och gränser stängdes hastigt vilket försvårande handeln med mat och mediciner.

Annons

Annons

Konsekvensen blev att ansiktsmasker fastnade i lager i stället för att nå sjukhus i svårt drabbade Italien och Spanien. Först efter påtryckningar från EU-kommissionen backade bland annat Frankrike från sina tillfälliga åtgärder, men ännu finns det en rad olika exportförbud kvar på den inre marknaden.

Om Italien hade fått mer och snabbare hjälp från början och hade EU haft mer resurser för gemensam krishantering så hade kanske läget varit ett annat nu.

Allt fler säger nu det som Liberalerna alltid sagt - att Europa behöver stå enat och samarbeta mer. Samma röster som under förra årets EU-valrörelse ville se ett "lagom EU" efterlyser nu starkare åtgärder från EU. Låt coronakrisen bli en lärdom om vikten av att möta kommande kriser gemensamt. I en globaliserad värld sprids kriser snabbt över gränser, att då inte samarbeta utan bara se till sig själv är en omväg. Det som drabbar ett medlemsland påverkar alla medlemsländer. Om Italien hade fått mer och snabbare hjälp från början och hade EU haft mer resurser för gemensam krishantering så hade kanske läget varit ett annat nu.

EU kan aldrig bli starkare än vad medlemsländerna tillåter, då duger inte visioner om mindre samarbete för att skapa ett EU som är mer lagom. Bara ett fördjupat Europasamarbete kommer ha en chans mot de tuffa utmaningar vi kommer möta framöver.

Annons

EU:s budget måste fokusera mindre på onödiga subventioner och mer på ekonomisk återhämtning som är hållbar och i linje med the Green Deal ...

Annons

Därför behöver vi rusta EU för att stå starkt mot den svåra ekonomiska kris som kommer följa pandemin. EU:s budget måste fokusera mindre på onödiga subventioner och mer på ekonomisk återhämtning som är hållbar och i linje med the Green Deal, det ambitiösa klimatpaket som EU just beslutat om.

Vi behöver en offensiv gemensam strategi för att rädda små och medelstora företag som utgör grunden för Europas ekonomi och ett europeiskt stödsystem för korttidspermittering. Låt oss inte göra om samma misstag och samarbeta för lite i återuppbyggnaden efter krisen. Stannar EU, så stannar Sverige. Därför ligger det i vårt och alla andra medlemsländers intresse att hela EU får en snabb återhämtning. Vi har allt att vinna på att inte vara dumsnåla nu och i stället medverka till att EU snabbt kommer på fötter igen.

Europasamarbetet har lyckats med det till synes omöjliga saker förut – vi kan göra det igen. Men vi behöver inte ett lagom EU för att ta oss ur coronakrisen, vi behöver ett starkare Europasamarbete.

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan