Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
Specialistsjuksköterskorna har en nyckelroll

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sjuksköterskor som jobbar med intensivvård är specialistutbildade. Foto: Matthias Schrader/AP

Annons

Sverige går just nu igenom en mycket tuff tid med en Coronapandemi. En pandemi som drabbar oss alla, men mest drabbar de svårt sjuka. De svårt sjuka blir beroende av den mest kvalificerade sjukvården och där det måste finnas den kompetens och de resurser som behövs.

Svensk sjukvård har världsklass och sjukvården är en av de institutioner som svenska folket har störst förtroende för. Detta är inte minst viktigt i oroliga tider som nu. För det är sjukvården och den avancerade sjukvården, som är både den resurs vi mest behöver, men också den resurs som gör skillnad på hur många som faktiskt klarar sig igenom pandemin.

... det finns ingen vårdform som är så personaltät och kräver så stora resurser som just intensivvården.

Annons

Intensivvården är en av de delar i sjukvården med den mest högutbildade personalen. På en intensivvårdsavdelning arbetar oftast bara personal med olika specialistutbildningar. Antalet specialistsjuksköterskor som behövs för varje vårdplats kan variera, men det finns ingen vårdform som är så personaltät och kräver så stora resurser som just intensivvården.

Annons

En intensivvårdspatient behöver ofta förutom stöd för andningen med respirator ofta stöd för andra sviktande organ, som ex. njurar med dialys eller stöd på olika sätt för ett sviktande hjärta. Allt detta kräver både stora resurser, men också hög utbildningsnivå. Samtidigt är denna vård ofta framgångsrik, och vi kan redan ana i statistiken att fyra av fem covid-19 patienter, faktiskt klarar sig och skrivs ut från intensivvården.

Det stora utbildningsbehov för att säkra den högspecialiserade vården, täcks inte av utbildningsplatserna som finns i dag.

Det finns dock ett problem redan i dag, men ett problem som kommer att eskalera. Det finns för få intensivvårdssjuksköterskor och kåren har en hög medelålder. Detta gör att det finns ett utbildningsbehov, som är större än om åldersfördelningen varit jämn. Det finns en brist i dag, men man måste dessutom generationsväxla.

Det stora utbildningsbehov för att säkra den högspecialiserade vården, täcks inte av utbildningsplatserna som finns i dag. Därför har jag frågat ansvarig socialminister Lena Hallengren (s) i en interpellationsdebatt före Corona pandemin tidigare i år om detta. Hon hänvisade till framtida utredning, trots att frågan redan beretts för i en utredning. Nu har jag lyft frågan igen genom skriftlig fråga i Riksdagen, vad man avser att göra för att överbrygga kompetensbristen, nu till ansvarig minister för högre utbildning Matilda Ernkrans (s).

Annons

Annons

Ett samhälle där vi litar på att den bästa vården finns då vi behöver den.

För det är staten som är ansvarig för att tillse att tillräckligt med specialistutbildade sjuksköterskor finns. Att sjukvården faktiskt inte bara klarar oss igenom denna pandemi, utan också kan tillse att vi får den högspecialiserade vård vi behöver efter detta. Det kommer inte att vara ett litet uppdrag senare heller, den planerade tunga kirurgin har nu satts i sparläge tills efter pandemin. Det är också en stor utmaning som behöver fler intensivvårds-sjuksköterskor.

Bara genom att fortsätta att bygga den högspecialiserade vården på hög kompetens och bra arbetsvillkor för välutbildad personal, kan vi fortsätta att ha ett välfärdssamhälle. Ett samhälle där vi litar på att den bästa vården finns då vi behöver den. Regeringen måste nu skyndsamt ta fram en handlingsplan, för hur man avser att säkra tillgången till intensivvårdssjuksköterskor också efter pandemin. För det är Regeringens, inte sjukvårdens ansvar!

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot

Örebro Län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy