Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Vem blir Joe Bidens parhäst i höstens presidentval?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Joe Biden ser ut att bli demokraternas presidentkandidat i USA men vem blir vicepresidentkandidat?

Bild: TT

Annons

I presidentvalen 2008 och 2012 kampanjade Joe Biden som vice framgångsrikt med karismatiske Barack Obama. Nu söker han en egen parhäst inför presidentvalet den 3 november i USA mot Trump.

Joe Biden är nu den enda kandidaten med pågående kampanj i Demokraternas primärval. Nästa utmaning är att välja en medkandidat, ett viceval med många strategiska överväganden. En kvinna kommer det att bli men vem? – här finns åtminstone ett par tre starka och några outsiders att välja mellan. Alla med sina styrkor och svagheter. Tre senatorer och en guvernör sticker ut här: senatorerna Kamala Harris, Elisabeth Warren och Amy Klobuchar samt guvernör Gretchen Whitmer, Michigan.

Han har redan sagt att han kommer att välja en kvinna men annars är det fortfarande fritt fram.

Annons

Annons

Joe Biden är nu – när utmanaren Bernie Sanders gett upp - ensam kvar. Men vem väljer Bidens som sin medkandidat? Han har redan sagt att han kommer att välja en kvinna men annars är det fortfarande fritt fram. Senator Kamala Harris, 55 år, färgad kvinna från Kalifornien anses vara en av de starkaste här men det finns flera lika starka. En annan är senator Amy Klobuchar, 59 år med slovensk-schweizisk härkomst, från Minnesota, också ett starkt namn. Liksom givetvis den mera vänsterinriktade och vassa senatorn Elisabeth Warren, 71 år i juni och från Massachusetts men med åldern emot sig men populär inte minst i Bernie Sanders gräsrotsarmé. Men Warren vore minst lika bra – eller bättre – som antingen finansminister eller ny FED-/riksbankschef. Och en som också är möjlig är Michiganguvernören Gretchen Whitmer, 48 år. Hon har tack vare coronavirussituationen i viktiga Michigan blivit ett hett namn. Alla dessa är möjliga val som parhäst till Biden i höst. Lite mer av en outsider men tänkbar är också senator Tammy Baldwin, 58 åroch lesbisk från Wisconsin.

Vore nog strategiskt också bra om beskedet om vem Biden tar kom snart så att han sedan kan gå på offensiven mot en av coronan nu skadeskjuten Trump.

Men om Biden skulle välja en afroamerikan, eftersom just afroamerikanska väljare är viktiga för Biden, ja, då vore idealet icke intresserade Michelle Obama. Och då är Stacy Abrams, 46 år från sydstaten Georgia, som nästan vann guvernörsvalet där 2018 en favorit. Sneglar däremot Biden och hans rådgivare på latinoväljarna som tunga på vågen så är Biden kommer att behöva är senator Catherine Cortez Masto, 58, från Nevada är också, liksom guvernör Michelle Lujan Grisham, 60 år, från New Mexico. Kanske skulle det även underlätta för Biden att vinna viktiga Florida med många latinoväljare och avgörande viktiga 39 elektorer. Men troligen mindre sannolikt ändå att Biden tar någon av dessa två.

Annons

Men bäst till att bli vald är nog ändå någon ur fyrklövern Amy Klobuchar, Karmala Harris, Gretchen Whitmer och Elisabeth Warren. Vore nog strategiskt också bra om beskedet om vem Biden tar kom snart så att han sedan kan gå på offensiven mot en av coronan nu skadeskjuten Trump. Men snart nog vet vi.

Robert Björkenwall

frilansjournalist, utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli med mera, följer amerikansk politisk sedan många år

Annons

Annons

Till toppen av sidan