Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaAnders Nilssons krönikor

Anders Nilsson
Får vi ett bättre samhälle efter pandemin? Vården är den stora vinnaren och Greta Thunberg får söka nytt jobb

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Ju längre coronakrisen fortsätter desto mer spekuleras det i hur allting kommer att bli när vi är igenom eländet. Några saker är enklare att förutse. Som att ekonomin kommer att försämras, fler kommer att bli arbetslösa och fler företag kommer att gå i konkurs. Det mönstret ser vi redan nu. Men hur kommer coronapandemin att påverka samhället i övrigt?

Den stora vinnaren i krisen är sjukvården och dess personal. Virusets framfart har blottat brister på intensivvårdsplatser men också att det inte finns tillräckligt med sjukvårdspersonal och skyddsutrustning. Därför kommer politikerna att öppna plånboken rejält de kommande åren för att bygga en tillfredsställande sjukvård i Sverige. Statusen för att jobba inom vården kommer troligtvis också att höjas. 34 procent fler har sökt till höstens sjuksköterskeutbildningar på universitetet och 26 procent fler vill bli läkare. Undersökningar visar att hälsa och sjukvård är de viktigaste frågorna för väljarna och till nästa val blir det ett race mellan partierna vem som kan erbjuda den bästa sjukvårdslösningen och de största beredskapslagren. Det är ingen vild gissning.

Annons

Annons

Det är beklämmande att en del som vårdar äldre har oklara anställningsförhållanden

Äldrevården är ett sorgebarn i coronakrisen. Det är tragiskt att det behövs en pandemi för att makthavare ska inse att dagens vård för äldre på många vårdboenden och i hemtjänsten inte fungerar riktigt som den ska. Det är inte okej att äldre som är i behov av hemtjänst ska få besök av 20-25 olika vårdare under en månad. Det är bedrövligt att det saknas skyddsutrustning. Det är beklämmande att en del som vårdar äldre har oklara anställningsförhållanden och inte har råd att stanna hemma när de är sjuka. Därför sprids smittan inom äldrevården med tragiska dödstal som följd. Jag är inte förvånad om vi de närmaste åren får se en helt ny äldrevårdsreform som uppgraderar vården av de gamla till en mer anständig nivå.

Coronakrisen har stoppat folks resande och det kommer säkerligen få konsekvenser framöver. Fler kommer att semestra i Sverige. De som har råd med fritidshus kanske väljer ett i Sverige istället för utomlands. Utarmade stadskärnor med färre butiker kommer att blomstra upp efter pandemin och de restauranger och nöjesställen som överlever får ett rejält uppsving. Fler människor kommer att besöka olika evenemang och aktiviteter efter månader av ensamhet och isolering.

Medmänskligheten har ökat och det kan leda till ett bättre samhälle

Annons

Någon sa att Greta Thunberg måste söka ett nytt jobb nu. Pandemin har varit bra för miljön. I norra Indien kan folk se Himalaya för första gången på 30 år. I Kina försvann föroreningarna över storstäderna på satellitbilderna. I Venedig syns fisken i vattnet för första gången på många år. Många talar också om att det inte går att gå tillbaka till det konsumtionssamhälle som vi hade innan pandemin. Det enda vi kan förutspå här är nog att miljöfrågorna kommer vara mer prioriterade framöver än tidigare.

Under coronakrisen har vi hittills sett mängder med initiativ där människor hjälpt framförallt äldre som inte kommer ut. Det tillverkas skyddsutrustning lite varstans och innovationerna är många kring hur människor ska kunna träffas på ett säkert sätt. Medmänskligheten har ökat och det kan leda till ett bättre samhälle och en bättre värld. Det kanske är det viktigaste när vi återgår till en ny vardag.

Till toppen av sidan